Gratis artikkelserie

Les vår artikkelserie "Slik lykkes du med skrivere".

Last ned artikkelen

Innovasjon på lavgir

LEDER: Iphone 6 bekrefter at Samsung har tenkt riktig.

Les mer Les mer

ANNONSEBILAG

The Human Management Touch

Ser vi nærmere på begrepet IT Service managements 3 elementer, er det ETT av ordene som får alt for lite fokus. Ja - 'IT' er en nødvendighet og 'Service' er essensen, men det er ordet MANAGEMENT som blir viktigere og viktigere i dagens IT-verden!
 

Mer av fingeren

KOMMENTAR: Vi kommer til å kreve mer av fingeren. Den vil få større betydning for å avsløre hvem vi er, på godt og vondt, skriver Ahlert Hysing.

Les mer Les mer

Les CW på mobilen

Få it-nyhetene rett i lomma.

Flatklemte Evry

PETERS PLASS: Norge største it-leverandør, Evry, er i spill. Men offshoring og nearshoring bidrar til å utarme nasjonens kompetansetilfang.

Les mer Les mer

Computerworld kvitrer

Få it-nyhetene først.

it-kvitter på Twitter!

Visdommen til små grupper

KOMMENTAR: Hvem tar de beste beslutningene, den ene eller de mange?

Les mer Les mer

 
Du er her: Computerworld >
 

Svarer med mer åpenhet

Britt Wang
16.11.2011 kl 07:15

Det legemiddelindustrien ville hemmeligholde blir nå søkbart for alle.

Svarer med mer åpenhet

- Alle komiteemedlemmer har fått Ipad. Dermed er kilovis med papir historie, sier professor Knut W. Ruyter i REK. - Tidligere var det store papirbunker som skulle forberedes og sendes rundt mellom komiteene. Nå samler, registrerer og fordeler portalen automatisk saker, sier Frank Rognstad, administrerende direktør i e-Vita (bak). Foto: Britt Wang

Helsesektoren, med forskningsinstitusjonene og universitetene i spissen, er i ferd med å nærme seg en felles portal for saksbehandling, søknadsmottak, arkiv og kommunikasjon. Det er REK, de regionale etiske komiteer, som går foran og viser vei. Portalen er basert på åpenhet, og unntar minst mulig offentlighet. Nå settes det i gang forskning på portalen som bidrar til forenkling og kvalitetssikring av forskningsoppgaver. Målet er at alle skal bruke løsningen som et felles forskningsverktøy for all helseforskning. Forskning er, ifølge REK, ikke et privat anliggende, de er offentlige prosjekter og skal brukes til å fortelle allmenheten hva det forskes eller ikke forskes på.

- At Helse- og omsorgsdepartementet vil forske for å se nærmere på en utvidet bruk av portalen, viser at forskningsinstitusjonene godtar at det som det forskes på, gjøres i åpenhet. For ikke alle har vært like begeistret når REK har gitt avslag på søknader hvor søker ønsket at dataene skulle holdes hemmelige, forteller avdelingsleder og professor Knut W. Ruyter i REK. Han syns at det er imponerende og ganske fantastisk at vi omsider er kommet så langt at forskningsinstitusjonene i økende grad godtar REKs krav om mer åpenhet.

- Kanskje vil vi få se et av få områder hvor det ikke vil finnes regionale forskjeller og varianter, sier han.

Mer innsyn

Den nye saksportalen er et elektronisk system for mottak av søknader, saksbehandling, arkiv og kommunikasjon for forskere, pasienter og interessegruppe, eller rett og slett alle som ønsker å se hva det forskes på og hva legemiddelindustrien er opptatt av.

Mange vil nok hevde at åpne arkiver ikke er stedet for forretningshemmeligheter, men i stedet for å pakke inn informasjon bak lukkede dører, ønsker Ruyter mer åpenhet, og det skal mye til før han gjør akkurat som industrien eller forskerne vil.

- Det er svært sjelden at det finnes kritisk informasjon som kan skade virksomheten i disse søknadene. Ofte kan det dreie seg om å slette et ord eller et par setninger, og vi blir raskt enige, forteller han.

Ruyter leder REK sør-øst, en av syv ulike komiteer. Det statlige, uavhengige organet skal vurdere medisinske og helsefaglige forskningsprosjekter som involverer mennesker, helseopplysninger og menneskelig materiale. Ruyter forteller at hensynet til bedriftshemmeligheter vurderes strengt.

- Mange påberoper seg unntak og beskyttelse når vi sender ut varsel om at noen har søkt innsyn. Da må de ta turen innom meg for å fortelle, eller vise, hvor i dokumentene bedriftshemmeligheter er beskrevet. Hvis vi fellesskap finner ut at det finnes noen slike, sladder vi dem. Vi har sett at enkelte som har hevdet at 500 – 600 sider skulle være unntatt offentlighet, har sittet igjen med en sladd over seks linjer. Hensynet til åpenhet er viktigere enn behovet for å skjule. Å skulle stå til regnskap også offentlig for hva man gjør i forskning, er mye viktigere enn behovet for hemmeligholdelse, sier han.

NOARK-5

Saksportalen bidrar til å forenkle og kvalitetssikre alle deler av komiteenes arbeid. Alle saksbehandlerne i REK er ansatt ved universitetene og REK Nord ved UiT har driftsansvar for løsningen. Portalen lever opp til kravet fra Riksarkivet om at alle saksdokumenter skal lagres i et arkivsystem som følger NOARK 5-standarden. Portalen, som er utarbeidet i samarbeid med e-Vita, er basert på iKnowBase. Løsningen kjøres i en felles database for komiteene, uavhengig av universitetenes databaser for arkiv- og saksbehandlingssystemer.

- Portalen bygger på iKnowBase som er et åpent Java-rammeverk med en Oracle database i bunnen. Noe av verdien er åpne standarder som gjør systemet i stand til å utveksle informasjon med andre, sier Frank Rognstad, administrerende direktør, e-Vita.

Løsningen er tilgjengelig både for interne og eksterne brukere, og brukerens rolle og stilling definerer hvilket innhold og funksjonalitet som skal tilgjengeliggjøres.

Innad i komiteene er det slutt med å sende papir. Alt lastes ned på Ipad, og kun i svært få tilfeller gis det dispensasjon fra kravet om et papirløst møte.

- Vi må ta vår egen medisin, slår Ruyter fast.

Komiteer i alle land

De forskningsetiske komiteene ble etablert rundt 1965 i forbindelse med Helsinki-deklarasjonen og i 1975 ble det vedtatt at alle land skulle opprette uavhengige forskningsetiske komiteer. Nå er Norge først ute med en digital løsning som sikrer alle parter.

- Opprettelsen av disse komiteene er ene og alene basert på en felles mening om at verken leger eller medisinske forskere skulle stå for vurderinger av forskning alene, sier han. Dermed ble alle særinteresser feid av banen, og komiteene dannet. Han forteller at hovedhensikten er å beskytte forsøkspersoner i forskningen. Men vi skal ikke vurdere uredelighet eller juks i forskningen, sier Ruyter. REK er blitt beskyldt for enkelte ganger å hindre forskningen ved å gi for eksempel drapsdømte rett til å hindre innsyn i egne saker.

- Forskere vil gjerne selv bestemme hva de skal forske på. Skal det ha noen hensikt å ha uavhengige komiteer, vil ikke disse alltid være enig med alle forskere. Så vi bør alltid være åpne for at lovgivningen kan være for streng, det vil alltid være en diskusjon, sier han.

Ruyter kjenner ikke til at andre land er kommet like langt i utviklingen av en felles forskningsportal for helsesektoren. --Vi er de eneste som har satt åpenhet i system. I USA foregår det fortsatt konfidensiell saksbehandling, og det er nesten ikke innsynsmuligheter. I Danmark og Sverige, til tross for ganske lik lovgivning, finnes det fortsatt bare postjournaler hvor det må bes om innsyn. I vår portal er dokumentene søkbare på alle sentrale nøkkelord. Selv journalister skal kunne lete seg frem til aktuelle saker, påstår Ruyter.

REK

Portal

 • Elmer II basert skjemaløsning
 • Min side for prosjektledere
 • Oversikt over kliniske studier (rapportering)

Saksbehandling

 • Mottak
 • Saksbehandling
 • Komitearbeid
 • Noark 5 arkiv
 • Datafangst
 • Innholdskontroll
 • Avlevering til Riksarkivet

Teknologi

 • Sikker og skalerbar javabasert-plattform
 • Oracle applikasjonsserver og database

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Her er nyhetene i Office 16

Neste Office-versjon byr på nytt tema, ny hjelpfunksjon og bedre mailsynkronisering i Outlook.

Les mer om dette Les mer

Slik skal Facebook bli mer relevant

Ved hjelp av en ny algoritme skal Facebook vise mer relevant innhold fra vennene dine og fra sidene du følger.

Les mer om dette Les mer

Snart slutt på amerikansk Netflix-titting?

Hollywood presser på for å stenge ned VPN-seeing på Netflix i USA.

Les mer om dette Les mer

Optimaliseringssjefen

Fredrik Hedberg er utnevnt til å lede Optimity Software i Norge.

Les mer om dette Les mer

Nytt klientkonsept

Torsdag lanserte Evry sitt nye produkt "Client as a service".

Les mer om dette Les mer

Merckoll overtar HP

Hans-Henrik Merckoll er ny administrerende direktør for HP Norge.

Les mer om dette Les mer

- Vi trenger hjelp fra it-bransjen

Slik var moderniseringsminister Jan Tore Sanners budskap til IT-tinget torsdag.

Les mer om dette Les mer

Min side IDG

Dataforeningen
18. sep 2014 - Hele landet

Dataforeningen
22. sep 2014 - Oslo

Telecomworld
23. sep 2014 - Quality Hotel Expo, Fornebu

Dataforeningen
24. sep 2014 - Oslo

CIO Forum
25. sep 2014 - Oslo Kongressenter Folkets Hus

Dataforeningen
25. sep 2014 - Oslo

Dataforeningen
29. sep 2014 - Bergen

Dataforeningen
30. sep 2014 - Oslo

Dataforeningen
07. okt 2014 - Oslo

CIO Forum
09. okt 2014 - Ullevål Business Class

Dataforeningen
13. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
13. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
15. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
15. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
16. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
16. okt 2014 - Oslo

CIO Forum
CRM
16. okt 2014 - Ullevål Business Class

Dataforeningen
20. okt 2014 - Trondheim

Dataforeningen
27. okt 2014 - Trondheim

It-trender
28. okt 2014 - Ullevål Business Class

Dataforeningen
29. okt 2014 - Bergen

Dataforeningen
30. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
05. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
07. nov 2014 - Trondheim

Dataforeningen
12. nov 2014 - Trondheim

Dataforeningen
13. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
13. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
17. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
18. nov 2014 - London

Dataforeningen
18. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
20. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
25. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
26. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
01. des 2014 - Trondheim

Dataforeningen
19. jan 2015 - Oslo

Dataforeningen
20. jan 2015 - Oslo

Dataforeningen
11. feb 2015 - Oslo

Dataforeningen
10. mar 2015 - Trondheim

Energyworld
12. mar 2015 - Stavanger Forum

Dataforeningen
05. mai 2015 - Trondheim

Dataforeningen
04. jun 2015 - Oslo

Dataforeningen
24. sep 2015 - Oslo

Dataforeningen
02. nov 2015 - Oslo

Dataforeningen
10. feb 2016 - Oslo


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Henning Meese / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer