Gratis artikkelserie

Les vår artikkelserie "Slik lykkes du i skyen".

Last ned artikkelen

Dødskyss fra Zuckerberg?

LEDER: Facebook er ikke nødvendigvis bra for Oculus Rift.

Les mer Les mer

ANNONSEBILAG

Bedre forankring skaper ny giv

Hos Kongsberg Maritime har Service Management fått et navn og en logo ? Matrix. Identitetsbyggingen skal skape en effektiv og felles modell for problemløsning som er forankret i ledelsen, IT-organisasjonen og hos brukerne.
 

Kompetansen svekkes

AHLERTS HJØRNE: Hva skal Telenords samfunnsansvar bestå i?

Les mer Les mer

Les CW på mobilen

Få it-nyhetene rett i lomma.

Store Bukken Bruse

KOMMENTAR: Stormaskinen er 50 år, skriver Peter Hidas.

Les mer Les mer

Computerworld kvitrer

Få it-nyhetene først.

it-kvitter på Twitter!

Datavett-reglene

KRONIKK: Bjørn Uddal, konsulentsjef i Firstpoint rådgir om BYOD i et innlegg med påskevri.

Les mer Les mer

 
Du er her: Computerworld >
 

Svarer med mer åpenhet

Britt Wang
16.11.2011 kl 07:15

Det legemiddelindustrien ville hemmeligholde blir nå søkbart for alle.

Svarer med mer åpenhet

- Alle komiteemedlemmer har fått Ipad. Dermed er kilovis med papir historie, sier professor Knut W. Ruyter i REK. - Tidligere var det store papirbunker som skulle forberedes og sendes rundt mellom komiteene. Nå samler, registrerer og fordeler portalen automatisk saker, sier Frank Rognstad, administrerende direktør i e-Vita (bak). Foto: Britt Wang

Helsesektoren, med forskningsinstitusjonene og universitetene i spissen, er i ferd med å nærme seg en felles portal for saksbehandling, søknadsmottak, arkiv og kommunikasjon. Det er REK, de regionale etiske komiteer, som går foran og viser vei. Portalen er basert på åpenhet, og unntar minst mulig offentlighet. Nå settes det i gang forskning på portalen som bidrar til forenkling og kvalitetssikring av forskningsoppgaver. Målet er at alle skal bruke løsningen som et felles forskningsverktøy for all helseforskning. Forskning er, ifølge REK, ikke et privat anliggende, de er offentlige prosjekter og skal brukes til å fortelle allmenheten hva det forskes eller ikke forskes på.

- At Helse- og omsorgsdepartementet vil forske for å se nærmere på en utvidet bruk av portalen, viser at forskningsinstitusjonene godtar at det som det forskes på, gjøres i åpenhet. For ikke alle har vært like begeistret når REK har gitt avslag på søknader hvor søker ønsket at dataene skulle holdes hemmelige, forteller avdelingsleder og professor Knut W. Ruyter i REK. Han syns at det er imponerende og ganske fantastisk at vi omsider er kommet så langt at forskningsinstitusjonene i økende grad godtar REKs krav om mer åpenhet.

- Kanskje vil vi få se et av få områder hvor det ikke vil finnes regionale forskjeller og varianter, sier han.

Mer innsyn

Den nye saksportalen er et elektronisk system for mottak av søknader, saksbehandling, arkiv og kommunikasjon for forskere, pasienter og interessegruppe, eller rett og slett alle som ønsker å se hva det forskes på og hva legemiddelindustrien er opptatt av.

Mange vil nok hevde at åpne arkiver ikke er stedet for forretningshemmeligheter, men i stedet for å pakke inn informasjon bak lukkede dører, ønsker Ruyter mer åpenhet, og det skal mye til før han gjør akkurat som industrien eller forskerne vil.

- Det er svært sjelden at det finnes kritisk informasjon som kan skade virksomheten i disse søknadene. Ofte kan det dreie seg om å slette et ord eller et par setninger, og vi blir raskt enige, forteller han.

Ruyter leder REK sør-øst, en av syv ulike komiteer. Det statlige, uavhengige organet skal vurdere medisinske og helsefaglige forskningsprosjekter som involverer mennesker, helseopplysninger og menneskelig materiale. Ruyter forteller at hensynet til bedriftshemmeligheter vurderes strengt.

- Mange påberoper seg unntak og beskyttelse når vi sender ut varsel om at noen har søkt innsyn. Da må de ta turen innom meg for å fortelle, eller vise, hvor i dokumentene bedriftshemmeligheter er beskrevet. Hvis vi fellesskap finner ut at det finnes noen slike, sladder vi dem. Vi har sett at enkelte som har hevdet at 500 – 600 sider skulle være unntatt offentlighet, har sittet igjen med en sladd over seks linjer. Hensynet til åpenhet er viktigere enn behovet for å skjule. Å skulle stå til regnskap også offentlig for hva man gjør i forskning, er mye viktigere enn behovet for hemmeligholdelse, sier han.

NOARK-5

Saksportalen bidrar til å forenkle og kvalitetssikre alle deler av komiteenes arbeid. Alle saksbehandlerne i REK er ansatt ved universitetene og REK Nord ved UiT har driftsansvar for løsningen. Portalen lever opp til kravet fra Riksarkivet om at alle saksdokumenter skal lagres i et arkivsystem som følger NOARK 5-standarden. Portalen, som er utarbeidet i samarbeid med e-Vita, er basert på iKnowBase. Løsningen kjøres i en felles database for komiteene, uavhengig av universitetenes databaser for arkiv- og saksbehandlingssystemer.

- Portalen bygger på iKnowBase som er et åpent Java-rammeverk med en Oracle database i bunnen. Noe av verdien er åpne standarder som gjør systemet i stand til å utveksle informasjon med andre, sier Frank Rognstad, administrerende direktør, e-Vita.

Løsningen er tilgjengelig både for interne og eksterne brukere, og brukerens rolle og stilling definerer hvilket innhold og funksjonalitet som skal tilgjengeliggjøres.

Innad i komiteene er det slutt med å sende papir. Alt lastes ned på Ipad, og kun i svært få tilfeller gis det dispensasjon fra kravet om et papirløst møte.

- Vi må ta vår egen medisin, slår Ruyter fast.

Komiteer i alle land

De forskningsetiske komiteene ble etablert rundt 1965 i forbindelse med Helsinki-deklarasjonen og i 1975 ble det vedtatt at alle land skulle opprette uavhengige forskningsetiske komiteer. Nå er Norge først ute med en digital løsning som sikrer alle parter.

- Opprettelsen av disse komiteene er ene og alene basert på en felles mening om at verken leger eller medisinske forskere skulle stå for vurderinger av forskning alene, sier han. Dermed ble alle særinteresser feid av banen, og komiteene dannet. Han forteller at hovedhensikten er å beskytte forsøkspersoner i forskningen. Men vi skal ikke vurdere uredelighet eller juks i forskningen, sier Ruyter. REK er blitt beskyldt for enkelte ganger å hindre forskningen ved å gi for eksempel drapsdømte rett til å hindre innsyn i egne saker.

- Forskere vil gjerne selv bestemme hva de skal forske på. Skal det ha noen hensikt å ha uavhengige komiteer, vil ikke disse alltid være enig med alle forskere. Så vi bør alltid være åpne for at lovgivningen kan være for streng, det vil alltid være en diskusjon, sier han.

Ruyter kjenner ikke til at andre land er kommet like langt i utviklingen av en felles forskningsportal for helsesektoren. --Vi er de eneste som har satt åpenhet i system. I USA foregår det fortsatt konfidensiell saksbehandling, og det er nesten ikke innsynsmuligheter. I Danmark og Sverige, til tross for ganske lik lovgivning, finnes det fortsatt bare postjournaler hvor det må bes om innsyn. I vår portal er dokumentene søkbare på alle sentrale nøkkelord. Selv journalister skal kunne lete seg frem til aktuelle saker, påstår Ruyter.

REK

Portal

 • Elmer II basert skjemaløsning
 • Min side for prosjektledere
 • Oversikt over kliniske studier (rapportering)

Saksbehandling

 • Mottak
 • Saksbehandling
 • Komitearbeid
 • Noark 5 arkiv
 • Datafangst
 • Innholdskontroll
 • Avlevering til Riksarkivet

Teknologi

 • Sikker og skalerbar javabasert-plattform
 • Oracle applikasjonsserver og database

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Satser tungt på Android-brett

Intel tror på tjue prosent markedsandel på Android-nettbrett allerede i år.

Les mer om dette Les mer

Aslaks røyklegging

Å skrive kode med håndjern

BLOGG: Skal NRK få lov til å lage noe bra?

Les mer om dette Les mer

Tar Office til Google-dørstokken

Microsoft går til konkurrerende butikker med Office-suiten.

Les mer om dette Les mer

Altibox får mest fra kundene

Inntekt: 681 kroner i måneden. Per kunde.

Les mer om dette Les mer

Gjør seg klare for Scala-fest

- Flatmap-konferansen var helt tullete bra i fjor.

Les mer om dette Les mer

Gründer-suksess med timeføring

Timely-gründer og utvikler Matthias Mikkelsen er ikke millionær enda, men kan endelig leve på egne vilkår.

Les mer om dette Les mer

Menn som brøler til skrivere

HP har funnet ut at menn prøver å kjefte skriveren til arbeid.

Les mer om dette Les mer

It-makt i Norge 2014: Topp 100

Her er Computerworlds liste over it-Norges 100 mektigste.

Les mer om dette Les mer

  
Mest anbefalt
Kommunenes it-avdeling
 Kommunenes it-avdeling
  Facebook:40   Twitter:1
Bremser reklame for raske mobilnett
 Bremser reklame for raske mobilnett
  Facebook:14   Twitter:0
Menn som brøler til skrivere
 Menn som brøler til skrivere
  Facebook:14   Twitter:0
Sykehuspartner friskmelder seg selv
 Sykehuspartner friskmelder seg selv
  Facebook:8   Twitter:6
Dobbelt passordbytte nødvendig
 Dobbelt passordbytte nødvendig
  Facebook:4   Twitter:3
EU godkjenner personvernet i Azure
 EU godkjenner personvernet i Azure
  Facebook:3   Twitter:3
Halvparten sier ikke et kvitter
 Halvparten sier ikke et kvitter
  Facebook:0   Twitter:6
Sjefen mens vi venter
 Sjefen mens vi venter
  Facebook:1   Twitter:5

Min side IDG

Dataforeningen
01. apr 2014 - Hele landet

Dataforeningen
23. apr 2014 - Stavanger

Dataforeningen
28. apr 2014 - Oslo

Dataforeningen
30. apr 2014 - Oslo

Dataforeningen
30. apr 2014 -

Dataforeningen
05. mai 2014 - Oslo

Dataforeningen
06. mai 2014 - Bergen

Affecto
06. mai 2014 - Oslo Kongressener Folkets Hus

Dataforeningen
07. mai 2014 - Oslo

Dataforeningen
07. mai 2014 - Hurtigruta og Brønnøysund

CIO Forum
08. mai 2014 - Oslo Kongressenter Folkets Hus

Dataforeningen
13. mai 2014 - Oslo

Dataforeningen
13. mai 2014 - Trondheim

Dataforeningen
13. mai 2014 - Bergen

Dataforeningen
13. mai 2014 - Oslo

Dataforeningen
19. mai 2014 - Oslo

Dataforeningen
21. mai 2014 - Oslo

Dataforeningen
26. mai 2014 - Bergen

Dataforeningen
26. mai 2014 - Monaco

Dataforeningen
27. mai 2014 - Tromsø

Dataforeningen
03. jun 2014 - Oslo

Dataforeningen
04. jun 2014 - Oslo

Dataforeningen
04. jun 2014 - Oslo

Dataforeningen
12. jun 2014 - Oslo

Dataforeningen
04. sep 2014 - Oslo

Dataforeningen
11. sep 2014 - Oslo

Dataforeningen
25. sep 2014 - Oslo

Dataforeningen
13. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
13. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
15. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
16. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
20. okt 2014 - Trondheim

Dataforeningen
13. nov 2014 - Oslo


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Henning Meese / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer