Gratis artikkelserie

Les vår artikkelserie "Slik lykkes du med skrivere".

Last ned artikkelen

Innovasjon på lavgir

LEDER: Iphone 6 bekrefter at Samsung har tenkt riktig.

Les mer Les mer

ANNONSEBILAG

Enklere servicedesk førte til bedre service

I NHO ServicePartner tar de Service-begrepet på alvor og valgte servicedesk-systemet SupportPoint for å fange opp og løse alle typer henvendelser. Selvbetjening og brukervennlighet er nøkkelen til suksess.
 

Pc, hva er vel det?

KOMMENTAR: Spørsmålet er om HP oppnår noe som helst med å dele opp selskapet, mener Ahlert Hysing.

Les mer Les mer

Les CW på mobilen

Få it-nyhetene rett i lomma.

Østenfor sol og vestenfor måne

PETERS PLASS: Vil vi ha et kompetansesamfunn med it i topp og bunn, gjelder det å planlegge nå. Ikke om femten år, skriver Peter Hidas.

Les mer Les mer

Computerworld kvitrer

Få it-nyhetene først.

it-kvitter på Twitter!

Visdommen til små grupper

KOMMENTAR: Hvem tar de beste beslutningene, den ene eller de mange?

Les mer Les mer

 
Du er her: Computerworld >
 

Svarer med mer åpenhet

Britt Wang
16.11.2011 kl 07:15

Det legemiddelindustrien ville hemmeligholde blir nå søkbart for alle.

Svarer med mer åpenhet

- Alle komiteemedlemmer har fått Ipad. Dermed er kilovis med papir historie, sier professor Knut W. Ruyter i REK. - Tidligere var det store papirbunker som skulle forberedes og sendes rundt mellom komiteene. Nå samler, registrerer og fordeler portalen automatisk saker, sier Frank Rognstad, administrerende direktør i e-Vita (bak). Foto: Britt Wang

Helsesektoren, med forskningsinstitusjonene og universitetene i spissen, er i ferd med å nærme seg en felles portal for saksbehandling, søknadsmottak, arkiv og kommunikasjon. Det er REK, de regionale etiske komiteer, som går foran og viser vei. Portalen er basert på åpenhet, og unntar minst mulig offentlighet. Nå settes det i gang forskning på portalen som bidrar til forenkling og kvalitetssikring av forskningsoppgaver. Målet er at alle skal bruke løsningen som et felles forskningsverktøy for all helseforskning. Forskning er, ifølge REK, ikke et privat anliggende, de er offentlige prosjekter og skal brukes til å fortelle allmenheten hva det forskes eller ikke forskes på.

- At Helse- og omsorgsdepartementet vil forske for å se nærmere på en utvidet bruk av portalen, viser at forskningsinstitusjonene godtar at det som det forskes på, gjøres i åpenhet. For ikke alle har vært like begeistret når REK har gitt avslag på søknader hvor søker ønsket at dataene skulle holdes hemmelige, forteller avdelingsleder og professor Knut W. Ruyter i REK. Han syns at det er imponerende og ganske fantastisk at vi omsider er kommet så langt at forskningsinstitusjonene i økende grad godtar REKs krav om mer åpenhet.

- Kanskje vil vi få se et av få områder hvor det ikke vil finnes regionale forskjeller og varianter, sier han.

Mer innsyn

Den nye saksportalen er et elektronisk system for mottak av søknader, saksbehandling, arkiv og kommunikasjon for forskere, pasienter og interessegruppe, eller rett og slett alle som ønsker å se hva det forskes på og hva legemiddelindustrien er opptatt av.

Mange vil nok hevde at åpne arkiver ikke er stedet for forretningshemmeligheter, men i stedet for å pakke inn informasjon bak lukkede dører, ønsker Ruyter mer åpenhet, og det skal mye til før han gjør akkurat som industrien eller forskerne vil.

- Det er svært sjelden at det finnes kritisk informasjon som kan skade virksomheten i disse søknadene. Ofte kan det dreie seg om å slette et ord eller et par setninger, og vi blir raskt enige, forteller han.

Ruyter leder REK sør-øst, en av syv ulike komiteer. Det statlige, uavhengige organet skal vurdere medisinske og helsefaglige forskningsprosjekter som involverer mennesker, helseopplysninger og menneskelig materiale. Ruyter forteller at hensynet til bedriftshemmeligheter vurderes strengt.

- Mange påberoper seg unntak og beskyttelse når vi sender ut varsel om at noen har søkt innsyn. Da må de ta turen innom meg for å fortelle, eller vise, hvor i dokumentene bedriftshemmeligheter er beskrevet. Hvis vi fellesskap finner ut at det finnes noen slike, sladder vi dem. Vi har sett at enkelte som har hevdet at 500 – 600 sider skulle være unntatt offentlighet, har sittet igjen med en sladd over seks linjer. Hensynet til åpenhet er viktigere enn behovet for å skjule. Å skulle stå til regnskap også offentlig for hva man gjør i forskning, er mye viktigere enn behovet for hemmeligholdelse, sier han.

NOARK-5

Saksportalen bidrar til å forenkle og kvalitetssikre alle deler av komiteenes arbeid. Alle saksbehandlerne i REK er ansatt ved universitetene og REK Nord ved UiT har driftsansvar for løsningen. Portalen lever opp til kravet fra Riksarkivet om at alle saksdokumenter skal lagres i et arkivsystem som følger NOARK 5-standarden. Portalen, som er utarbeidet i samarbeid med e-Vita, er basert på iKnowBase. Løsningen kjøres i en felles database for komiteene, uavhengig av universitetenes databaser for arkiv- og saksbehandlingssystemer.

- Portalen bygger på iKnowBase som er et åpent Java-rammeverk med en Oracle database i bunnen. Noe av verdien er åpne standarder som gjør systemet i stand til å utveksle informasjon med andre, sier Frank Rognstad, administrerende direktør, e-Vita.

Løsningen er tilgjengelig både for interne og eksterne brukere, og brukerens rolle og stilling definerer hvilket innhold og funksjonalitet som skal tilgjengeliggjøres.

Innad i komiteene er det slutt med å sende papir. Alt lastes ned på Ipad, og kun i svært få tilfeller gis det dispensasjon fra kravet om et papirløst møte.

- Vi må ta vår egen medisin, slår Ruyter fast.

Komiteer i alle land

De forskningsetiske komiteene ble etablert rundt 1965 i forbindelse med Helsinki-deklarasjonen og i 1975 ble det vedtatt at alle land skulle opprette uavhengige forskningsetiske komiteer. Nå er Norge først ute med en digital løsning som sikrer alle parter.

- Opprettelsen av disse komiteene er ene og alene basert på en felles mening om at verken leger eller medisinske forskere skulle stå for vurderinger av forskning alene, sier han. Dermed ble alle særinteresser feid av banen, og komiteene dannet. Han forteller at hovedhensikten er å beskytte forsøkspersoner i forskningen. Men vi skal ikke vurdere uredelighet eller juks i forskningen, sier Ruyter. REK er blitt beskyldt for enkelte ganger å hindre forskningen ved å gi for eksempel drapsdømte rett til å hindre innsyn i egne saker.

- Forskere vil gjerne selv bestemme hva de skal forske på. Skal det ha noen hensikt å ha uavhengige komiteer, vil ikke disse alltid være enig med alle forskere. Så vi bør alltid være åpne for at lovgivningen kan være for streng, det vil alltid være en diskusjon, sier han.

Ruyter kjenner ikke til at andre land er kommet like langt i utviklingen av en felles forskningsportal for helsesektoren. --Vi er de eneste som har satt åpenhet i system. I USA foregår det fortsatt konfidensiell saksbehandling, og det er nesten ikke innsynsmuligheter. I Danmark og Sverige, til tross for ganske lik lovgivning, finnes det fortsatt bare postjournaler hvor det må bes om innsyn. I vår portal er dokumentene søkbare på alle sentrale nøkkelord. Selv journalister skal kunne lete seg frem til aktuelle saker, påstår Ruyter.

REK

Portal

 • Elmer II basert skjemaløsning
 • Min side for prosjektledere
 • Oversikt over kliniske studier (rapportering)

Saksbehandling

 • Mottak
 • Saksbehandling
 • Komitearbeid
 • Noark 5 arkiv
 • Datafangst
 • Innholdskontroll
 • Avlevering til Riksarkivet

Teknologi

 • Sikker og skalerbar javabasert-plattform
 • Oracle applikasjonsserver og database

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

- Vi forventer suksess

Microsoft har lansert en ferdig pakke for hybrid sky - en «Azure i en boks-løsning».

Les mer om dette Les mer

Til skyen med trykkeribransjen

Norske Gelato Group ønsker å revolusjonære trykkeribransjen og fortjenesten spretter i været.

Les mer om dette Les mer

Raspberry Pi får pekeskjerm

Nå kommer Raspberry Pi Model A+. Alle entusiaster av denne lille mini-dataen kan glede seg!

Les mer om dette Les mer

Kompaktkameraene slår tilbake

TEST: Kompaktkameraer fra Canon og Sony viser muskler i krigen mot mobilkameraene.

Les mer om dette Les mer

Alt-i-ett-it

Alt i én boks. Det er fremtidens it, mener både produsenter og analytikere. Les Computerworlds artikkelsamling om konvergert infrastruktur.

Les mer om dette Les mer

Sørger over Nokia-slutt

- Det er rart når gamle merker forsvinner, sier Bjørn Amundsen i Telenor.

Les mer om dette Les mer

Wifi tar 80 prosent av LTE-trafikken

80 prosent av all trafikk fra og til 4G mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett blir formidlet via wifi og fastnett.

Les mer om dette Les mer

Min side IDG

Dataforeningen
18. sep 2014 - Hele landet

Syscom
14. okt 2014 - SYSCOM AS, OSLO

Watchcom
27. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
27. okt 2014 - Trondheim

It-trender
28. okt 2014 - Ullevaal Business Class

It-trender
28. okt 2014 - Ullevål Business Class

Syscom
29. okt 2014 - SYSCOM AS, OSLO

Dataforeningen
29. okt 2014 - Bergen

Watchcom
29. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
30. okt 2014 - Oslo

Dataforeningen
05. nov 2014 - Oslo

Watchcom
05. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
07. nov 2014 - Trondheim

Watchcom
10. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
12. nov 2014 - Trondheim

Dataforeningen
12. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
13. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
13. nov 2014 - Oslo

CIO Forum
13. nov 2014 - Oslo Kongressenter Folkets Hus

Dataforeningen
17. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
18. nov 2014 - London

Syscom
18. nov 2014 - SYSCOM AS, OSLO

Dataforeningen
18. nov 2014 - Oslo

Watchcom
19. nov 2014 - OSLO

Dataforeningen
20. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
25. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
26. nov 2014 - Oslo

CIO Forum
27. nov 2014 - Oslo Kongressenter Folkets Hus

Dataforeningen
27. nov 2014 - Oslo

Watchcom
27. nov 2014 - Oslo

Dataforeningen
01. des 2014 - Trondheim

Syscom
03. des 2014 - SYSCOM AS, OSLO

Watchcom
03. des 2014 - Oslo

Watchcom
04. des 2014 - Oslo

Watchcom
11. des 2014 - Bergen

Dataforeningen
08. jan 2015 - Oslo

Dataforeningen
19. jan 2015 - Oslo

Dataforeningen
20. jan 2015 - Oslo

Dataforeningen
11. feb 2015 - Oslo

Dataforeningen
10. mar 2015 - Trondheim

Energyworld
12. mar 2015 - Stavanger Forum

Dataforeningen
05. mai 2015 - Trondheim

Dataforeningen
04. jun 2015 - Oslo

Dataforeningen
24. sep 2015 - Oslo

Dataforeningen
02. nov 2015 - Oslo

Dataforeningen
10. feb 2016 - Oslo


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Henning Meese / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer