Du er her: DigitalWorld >
 

Trådløse høyttalere

Gilbert Cotton
28.04.2006 kl 03:35

Tema: Kabelhelvete sliter hardt på mange parforhold. Er trådløst en vei å gå?

Høyttalere er sjelden noen estetisk nytelse. Vi kan heller ikke huske å ha sett et eksemplar på høstutstillingen, annet enn dem som er fastmontert og forteller at nå er det stengetid. Riktignok er det noen høyttalerfabrikanter som har skjønt at verden har mer å by på enn firkantede bokser. Det er dessverre mye billigere å lage en firkantet kasse enn mer utfordrende kurver, så også her er det et faktum at det bedre koster mer.

Hvis vi nå lar diskusjonen om konefaktor på høyttalere ligge et øyeblikk, er det uansett en unison oppfatning om at kabler er stygt. Skalaen for skjønnhetsvurdering spenner gjerne fra «til nød akseptabelt» til «ikke pokker om de skal henge der». Det kan være vanskelig nok å få aksept for noenlunde riktig høyttalerplassering, om ikke kablene også skal forårsake en ny runde i skjærsilden.

Den beste løsningen er selvfølgelig å installere kablene skjult i veggen. Det er firmaer som har spesialisert seg på multiromlyd og bilde med skjult kabling. De kan utføre trolldomskunster selv i en leilighet med betongvegger, men det koster. Det er derfor potensialet for å droppe kablene er så interessant, og flere produsenter prøver seg med forskjellige løsninger.

Det er bare ett problem. Vi har ennå ikke et system for trådløs overføring av elektrisk energi i særlig store mengder. Selv om høyttalerne kan få musikkinformasjonen trådløst, må den forsterkes. Det krever strøm, og det krever enten batterier eller tilkobling til strømnettet. Pokker, der var kabelen igjen. Fortvil ikke, det kan være mye lettere å legge opp til en strømkabel der høyttaleren står, fremfor å dra kabel helt fra hjertet i anlegget og ut til et hjørne i rommet.

Lys eller radio?

Infrarødt lys brukes til å sende kommandoer fra fjernkontrollen til anlegget ditt. Det er ingen ting i veien for at også den type lys kan sende musikk til en høyttaler. Det krever naturlig nok fri sikt fra senderen til høyttaleren, men så lenge du er klar over det, er det ikke noe problem. Fordelen med å sende musikken som lysbølger, er at det ikke krangler med alt det andre trådløse utstyret du har. Rekkevidden er naturlig nok begrenset, men har du så stor stue at det er et problem, har du også råd til å hyre inn en trollmann til å installere skjulte kabler.

Også i denne lysverdenen finnes det analoge og digitale varianter. De digitale kan kjøre med feilkorreksjon, og kan derfor sjekke at all lyd har kommet riktig frem. De analoge sliter betraktelig mer, og de kan også bli forstyrret av refleksjoner eller annet lys som fra lysstoffrør.

Det andre alternativet baserer seg på elektromagnetiske bølger. Igjen er det en deling i analog og digital teknikk. Den analoge utgaven bruker samme type teknologi som FM-sendinger. Det blir aldri helt bra, i hvert fall ikke med de komponentprisene vi snakker om her. Spesielt sjenerende er suset i bakgrunnen som du hører ved lavt volum.

Når vi går over i den digitale verden, ligger potensialet til å bli kvitt suset fullstendig. Den digitale teknikken betyr at vi egentlig snakker om en mengde data som blir overført. Med blant annet feilkorreksjon, betyr det at teknikken sørger for at alle data er blitt overført riktig og derfor ikke medfører støy eller forvrengning. En god del av produktene som benytter slik teknologi, opererer imidlertid i det samme frekvensspekteret som for eksempel det trådløse nettverket og Bluetooth-headsettet ditt. Her er det trangt om plassen, og faren for at utstyr påvirker hverandre er til stede.

Hva med å bli enige?

Det nedsettes komiteer og arbeidsgrupper for å samordne alt mulig rart, spesielt innenfor dataverdenen. Målet er å komme frem til en standard som alle produsentene bruker, slik at du kan bruke utstyr fra forskjellige leverandører om hverandre. Vanlig trådløst nettverk (standarden heter IEEE 802.11) er et eksempel på dette, hvor basestasjonen ikke trenger å være av samme merket som kortet som sitter i den bærbare PC'en din. Rasende praktisk.

Det er lite som tyder på at vi med det først kommer til å få en felles standard for trådløs overføring av musikk av den typen vi snakker om her. Til det er problemet for lite og ikke akutt nok. Igjen er det mulig at lydverdenen kan trekke veksler på dataverdenen gjennom en standard som er utviklet for dem. En mulig løsning kan ligge i trådløs USB. Det er allerede laget (data)produkter som bruker denne teknologien, men det tar nok noen år før vi eventuelt ser det i særlig grad i lydprodukter. Det er også andre teknologier som kan gjøre seg gjeldende. Tiden vil vise hva som vinner frem.

Infrarød surroundpakke

I vår artikkel «Surround i trappetrinn» i en tidligere utgave, gikk vi gradene for å se hva du får for pengene dine når du begynner billig og legger på flere og flere tusenlapper. Alle anleggene, bortsett fra det dyreste, var såkalte alt-i-ett-anlegg. Det har sine fordeler, blant annet at komponentene er tilpasset hverandre. Det er imidlertid en stor ulempe, og det er at anleggene egner seg dårlig til oppgradering når du ønsker å bytte ut det svakeste ledd. Løsningen henger for hardt i hop rett og slett.

Det er også en kjensgjerning at det ikke er gåsehudnivå på lyden fra slike anlegg. Vi snakker om at du kjøper DVD-spiller, forsterker, fem høyttalere, pluss en sub for et heller lite antall tusenlapper. Tenk på hva du ga bare for et høyttalerpar til stereoanlegget for noen år siden, da skjønner du at her er det noe som mangler. Det er likevel imponerende hva produsentene greier å klemme ut av budsjettet sitt, og Sony er intet unntak.

En vanlig pakke med noe ekstra

Dette anlegget er som slike anlegg flest, med DVD/CD-spiller, FM-radio, forsterker og høyttalere nok til et 5.1-oppsett. Sony er en av pådriverne for SACD-formatet, og dette anlegget håndterer slike plater. Sony har også erfaring med å lage digitale forsterkere, og anlegget har fått en slik moderne forsterker. Det betyr at mer av strømmen den trekker blir gjort om til lyd med mindre varmetap.

Det som er mer uvanlig, er de solide høyttalerstativene. Der andre bruker «plæstic fantæstic»-løsninger, stiller dette med utstrakt bruk av solid metall. Det følger med korte og lange aluminiumsrør slik at du kan velge høyden selv, og Sony spanderer fire av hver type. Du kan også montere høyttalerne rett på veggen. Hvilke ledninger som skal hvor, er det lett å finne ut av siden de er fargekodet i begge ender. Det går fortsatt an å koble feil, men fargene gir deg god hjelp.

Koblingen til TV eller projektor går enten via SCART eller komponentkabler. HDMI er et savn. Kompositt og s-video utganger som den heller ikke har, greier vi oss godt uten.

Lyd med lys

Sony har utviklet sitt eget system for trådløs overføring av lyd. Det baserer seg på infrarødt lys og er digitalt. S-DIAT (Sony Digital Infrared Audio Transmission) som teknologien heter, opererer i et mye høyere frekvensområde enn radiobølger. Det betyr høyere kapasitet, og Sony forteller at lyden er uten komprimering. Den høye kapasiteten gir også rom for feilkorrigering, slik at resultatet blir riktig. Lydformatet som brukes i overføringen er såkalt PCM, som er det samme som kommer ut av en CD-spiller. Konverteringen tilbake til lyd er derfor en enkel affære. Lyden er upåvirket av andre trådløse støykilder, og mottageren ga ikke opp selv i direkte sollys. Kommer det noe fysisk i veien mellom sender og mottaker, blir det naturligvis tyst i bakhøyttalerne. Du må derfor planlegge plasseringen av dem slik at du ikke går i veien for signalene til vanlig. Sender og mottager kommer med nok av ledning, slik at det skal gå greit å finne en egnet plassering.

Konklusjon

Det å slippe å strekke ledninger tvers over stua, er det absolutt verdt å betale ekstra for. Spilleren leverer et klart og godt bilde, men litt fargejustering kan være nødvendig. Lyden er imidlertid imponerende for et slikt anlegg. Det kan spille brukbart høyt og kan levere betydelig mer bass enn andre i klassen. Det som topper det hele, er at dialog i filmer er svært lett å oppfatte og behagelig å høre på. Dette er rett og slett noe så sjeldent som et rimelig alt-i-ett-anlegg vi har lyst til å anbefale.

Fakta:
Sony DAV-DZ700FW
Pris: Ca  6 000 kroner.
Web: www.sony.no

CD/SACD/DVD 5.1-anlegg, digitale forsterkere, linjedobling på video, SCART og komponent utganger

Bose går gjennom veggen

Bose har laget en trådløs utvidelse til sitt Lifestyle-system. «Bose link» er navnet på forbindelsen mellom enheter i et multiromsystem fra denne amerikanske utvikleren. Produktet AL8 gjør denne forbindelsen trådløs. Det opererer også i 2,4 GHz frekvensområdet. Bose kaller teknologien sin for FreeField, uten å ville dele med omverdenen hva den går ut på. Det er imidlertid mulig å konfigurere den slik at den holder seg unna spesifikke WLAN-kanaler som er i bruk av for eksempel det trådløse datanettverket ditt. Det tyder på et visst slektskap. Det fremgår ikke av opplysninger som Bose går ut med om lyden blir komprimert og dekomprimert på veien.

AL8 kan overføre to audiostrømmer i stereo. Det betyr at dersom du har to mottakere i forskjellige rom, kan du høre på forskjellige ting i hvert av dem. Mottakerne leverer signal på linjenivå, slik at du må ha en forsterker på den siden.

En utvidet funksjonalitet med AL8 er at du ved hjelp av kabeladaptere kan bruke det sammen med utstyr fra hvilken som helst annen leverandør. Du leverer linjenivå inn på senderen, og kan hente ut linjenivå på mottakeren. Slik kan du bruke Bose-systemet til å lage din egen hjemmesnekrede løsning for trådløse bakhøyttalere. Du er da begrenset til én audiostrøm i stereo. Snekringsbehovet skal imidlertid være sterkt siden løsningen er kostbar.

Fakta:
Bose AL8 (sender) og AR1 (mottager)
Pris pr. sett: 4 500 kroner.
2 200 kroner for ekstra AR1.
Web: www.bose.co.uk

Logitech Z-5450

Dette selskapet lager mye innenfor tastatur, mus, mikrofoner og webkamera, og en hel masse annet nyttig for en PC-bruker. De lager flere typer lydprodukter, og surroundanlegg til PC er ett av dem. Dette settet har trådløs overføring til bakhøyttalerne via elektromagnetiske bølger, ikke lys. Overføringen har stor nok kapasitet til å kjøre feilkorreksjon, og den hopper til de frekvensene som er minst utsatt for støy.

Surround-anlegget er ikke begrenset til bruk bare sammen med PC. Det er flere innganger å ta av, og systemet kan godt brukes i en mindre stue sammen med en separat DVD-spiller. Du styrer det via en konsoll som også har fjernkontroll.

Anlegget er THX-sertifisert. THX er en standard eller spesifikasjon utarbeidet av Lucasfilm (han bak Star Wars filmene), og det er ikke et lydformat som en del tror. THX-sertifisering er opprinnelig laget for kinosaler og beskriver en rekke krav som lyden må oppfylle for at den skal kunne bli sertifisert som THX-kino. Nå er det ikke slik at dette Logitech-anlegget bringer lyden i Colloseum hjem til deg. Kravene til THX-sertifisering for slike multimediaanlegg er noe helt annet enn for kinoer.

Fakta:
Logitech Z-5450 Digital
Pris: ca. 3 700 kroner
www.logitech.no

5.1 lydanlegg med Dolby Digital og DTS dekoding.

Philips HTS5000W

Philips' tidligere SACD-modell LX8500, med trådløse bakhøyttalere, er gått ut av produksjon. De kommer på nytt med et alt-i-ett-anlegg. Teknologien de bruker er 802.11g, det vil si det samme som trådløse datanettverk.

I følge Philips er det mulig at den faktisk dukker opp på listen dersom du skanner etter trådløse nettverkskomponenter. Det fikk vi imidlertid ikke anledning til å sjekke siden HTS5000W som den heter, var utsolgt. Overføringen er rett frem uten tilbakekobling dersom lydbiter skulle bli borte på veien. Rekkevidden er seks meter. Philips kommer også med flere trådløse løsninger i høyere kvalitetsklasse før sommeren.

Canton CD-3500

Canton er en tysk høyttalerprodusent med et svært mangfoldig produktassortiment. Det er deres CD-serie som nå skal få et trådløst familiemedlem. Det er slanke høyttalere på 1,20 meter med fem høyttalerelementer. De er aktive, det vil si at de har innebygd forsterker oppgitt til nominelt 200 watt per høyttaler.

Dette er høyttalere laget for musikk i stereo, men det er ingenting i veien for å bruke flere sett for å lage trådløs hjemmekino. Du kan også kombinere med identiske sett uten den trådløse funksjonaliteten.

Fakta:
Canton CD-3500
Pris: 12 500 kroner.
Uten trådløshet (CD-3200) er prisen 9 000 kroner
Web: www.canton.de

B&O kommer også

Danskene arbeidet for noen år siden med å utvikle trådløs teknologi til høyttalere basert på Bluetooth-standarden. De endte opp med å la være å lansere produkter siden de ikke fikk det til å møte deres kvalitetsstandarder.

Nå går de imidlertid for fullt inn i den trådløse verden med produktet «BeoLink Wireless 1». Det er en trådløs utvidelse av deres BeoLink multiromsystem. På samme måte som med Bose, er det en egenutviklet teknologi. Beolink overfører vanligvis også bilde, men i likhet med Bose gjelder denne trådløse overføringen kun lyd. Produkter er i salg i midten av mars.

Norsk firma har løsningen

Selskapet Nordic Semiconductor har utviklet en teknologi som er midt i blinken for trådløs overføring av lyd. Den har stor overføringskapasitet, og du kan til og med overføre lyd i S/PDIF-format. Det er det formatet lyden har i den optiske koblingen mellom DVD-spilleren og forsterkeren din.

Den store kapasiteten gjør at det er plenty rom for korreksjonssignaler, slik at mottageren kan gi beskjed til senderen om å sende lydpakker på nytt dersom noe er blitt borte på veien. Lyden sendes ukomprimert. Ikke bare gir det bedre lyd, det sparer også strøm og prosessorkraft. Dekomprimering av lyd tar dessuten tid, og da blir lyden forsinket.

Lavt strømforbruk er spesielt viktig ved batteridrift. Nordic Semiconductor kan vise til mye bedre batterilevetid enn for eksempel Bluetooth, slik at teknikken egner seg også utmerket til hodetelefoner. Selskapet er helt i startfasen med salget av produktet, men har nettopp landet en avtale med Lenovo, de som har overtatt IBMs divisjon for bærbare PC'er.

Asono

Det norske selskapet har utviklet en radio hvor den ekstra stereohøyttaleren er trådløs. Det er en kombinert DAB/FM-radio, og kan også spille av MP3-filer gjennom minnekort. Høyttalerne kommer fra norske Seas. Radioen kommer denne våren.

På jakt etter ny jobb?

På tide med et kurs?

blog comments powered by Disqus

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme/Henning Meese / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer