Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

Gå for bedre sikkerhet med NAS

I den virtuelle verden lurer potensielle farer bak enhver URL. Og disse farene er ingen ting sammenlignet med farene som befinner seg i den virkelige verden. Men med det rette utstyret kan du beskytte deg mot alt.
 

Administrer media mer effektivt med NAS

Tenk fort: Hvor er den videoen du filmet på ferien i fjor sommer?
 

Driv din lille bedrift eller hjemmekontor som et større selskap

Selv om du er liten betyr ikke det at du må oppføre deg som liten. Med noen små, smarte justeringer og et solid NAS-oppsett, kan din lille bedrift få de samme egenskapene som de store gutta ? og alt i en pakke som ikke sprenger budsjettet ditt.
 
ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

Linux-skolen 1: Hva er Linux?

DAVID ELBOTH
14.11.2003 kl 01:06

Mange vurderer Linux som et alternativ til Windows, men føler kanskje at de ikke vet nok om operativsystemet til at de tør å gi seg i kast med det. PC World Norge starter i denne utgaven Linux-skolen, hvor vi denne gangen skal ta for oss det mest grunnleggende: Hva er Linux?

Målgruppen for Linux-skolen er de som ønsker å lære å bruke Linux og som kjenner ett eller flere operativsystemer fra før, som for eksempel Microsoft Windows eller Unix. I Linux-skolen lærer du Linux fra bunnen av. Vi går grundig gjennom de viktigste grafiske brukergrensesnittene og Linux-kommandoene. Vi vil når det er naturlig vise til tilsvarende kommandoer i Windows-verden.

Linux er kjernen i operativsystemet

Linux er ikke et operativsystem, men kjernen i et operativsystem. Linux bygger på operativsystemet Unix. Den første starten til en gratis versjon av dette operativsystemet kom da en gruppe datafolk fra Massachusets Institute of Technology i 1984 startet the Free Software Foundation og utviklet GNU GPL (General Public Licence), som betyr at man gratis kan distribuere, endre, eller til og med selge produktet. GNU-prosjektet utviklet de fleste hjelpeprogrammene til et gratis Unix-system, men manglet den viktigste delen – kjernen.

Kjernen til Linux-operativsystemet er opprinnelig utviklet av Linus Torvalds fra Finland. Prosjektet startet 1991, da Linux kom ut i versjon 0.02. Versjon 1.0 av Linux-kjernen var ferdig først i 1994. Operativ­systemet burde kanskje vært kalt GNU/Linux, men Linux er blitt det navnet som er i vanlig bruk. Senere har flere frivillige på nettet vært med på å videreutvikle operativsystemet.

Det er stor forskjell på en Linux-kjerne og en Linux-distribusjon. I Linux-skolen når jeg skriver «Linux» eller «Linux-operativsystemet» snakker jeg om en Linux-distribusjon. Med de fleste Linux-distribusjonene får vi med alle Linux-kommandoene som blir omtalt i Linux-skolen.

Mange forskjellige Linux-distribusjoner

Du finner i dag flere forskjellige distribusjoner av Linux. De største forskjellene mellom Linux-distribusjonene er som regel slike ting som installering, utvalg av drivere og tilleggsprogramvare.

De mest populære distribusjonene av Linux i dag er Red Hat (www.redhat.com. Den frie varianten av Red Hat heter Fedora og lastes ned fra fedora.redhat.com), SuSE (www.suse.com) og Debian (www.debian.org). De Linux-distribusjonene som er best integrert med Windows og er mye likt Windows-miljøet er blant annet Lindows (www.lindows.com) og Xandros (www.xandros.com). PC World har tidligere omtalt disse Linux-distribusjonene.

Debian til avanserte privatbrukere

I Linux-skolen vil vi konsentrere oss om Red Hat Linux, men jeg vil bruke mange eksempler fra SuSE og Debian. Skal man velge en Linux-distribusjon for privat bruk vil jeg anbefale Debian eller Skolelinux, som igjen er basert på Debian. Kompliserte installasjonsrutiner i Debian gjør imidlertid at man bør være ganske «dreven» før man gir seg i kast med denne Linux-distribusjonen.

Man velger Red Hat Linux eller SuSE Linux kun hvis man er avhengig av at operativsystemet er sertifisert for en bestemt tjeneste eller applikasjon. SuSE velger man for eksempel fordi operativsystemet er sertifisert for SAP (i dag kun Suse 7.3 eller lavere). Man kan i tillegg kjøpe service og support fra SuSE. Red Hat velges fordi det sertifisert mot mange forskjellige databaseløsninger som for eksempel Oracle, Sybase, Informix og DB2. Dette produkter et også sertifisert for høyere sikkerhetskrav tilsvarende Orange Book sin C2 sertifisering og dermed godkjent av det amerikanske forsvaret.

Mange bedrifter har tunge transaksjonsorienterte applikasjoner som er konsernkritiske. Disse ønsker man å kjøre på HA-baserte løsninger. I praksis betyr dette at flere maskiner blir koblet sammen i et nettverk med felles RAID/SAN-løsning. Faller en maskin ned overtar en annen. Med denne type teknologi har man muligheten til å implementere Linux-løsninger som vil kunne få garanterte oppetider på over 99,99 %. I den forbindelse kan vi nevne at HP, Dell og IBM kan levere HA-baserte løsninger (på PC-arkitektur) basert på programvare fra SteelEye (www.steeleye.com) som igjen er sertifisert (både maskinvare og programvare må være sertifisert sammen) mot Linux-distribusjonene Red Hat, SuSE, Caldera og Turbolinux. Har man ikke krav til sertifisering kan man alternativt velge GPL produktet BeoWulf isteden og kjøre dette på Debian-plattform.

Disse kravene til sertifisering har man ikke som privatperson. I mine tidligere artikler og bøker har jeg brukt Red Hat som eksempel fordi selskapene som jeg har jobbet med har satt krav til sertifisering. Er det ingen slike krav er Debian valget for avansert hjemmebruk. Dette er en av de få distribusjonene som ikke blir styrt og distribuert av et programvarehus. I tillegg er Debian den eneste som oppdaterer sin distribusjon på de fleste maskinvareplattformene (i alt er det 11 forskjellige plattformer) som for eksempel Intel, Sparc, Alpha etc.

Mitt private nettverk

I mitt private nettverk kjører jeg alle tre Linux-variantene Red Hat Linux, SuSE Linux og Debian Linux. Jeg har kun en maskin med 64-bits kjerne og det er på en Sun Ultra 5 maskin hvor jeg kjører Suse Linux. Den maskinen som har dårligst spesifikasjoner i hele huset en min Web-tjener (www.elboth.no). Dette er en 133 MHz maskin med 48 MB med RAM og en 9 GB harddisk. Maskinen kjører Red Hat Linux versjon 8.0. I tillegg til å være Web-tjener kjører denne maskinen også som e-posttjener (sendmail/smtp), NFS (Unix-fildeling), Squid-server (proxy-tjener) og SAMBA-tjener (Windows-tjener).

Du kan selv laste ned Linux-distribusjonene Red Hat, SuSE eller Debian fra nettet. Når du laster ned en Linux-distribusjon fra nettet følger det med mange forskjellige komponenter. Jeg kan blant annet nevne Linux-kjernen, utviklingsverktøy, server-tjenester og applikasjoner (verktøy, kontor og spill). I neste artikkel laster vi ned Red Hat Linux versjon 9.0 fra nettet og gjør en installasjon. Vi vil i en artikkel senere gjøre tilsvarende med Debian.

Distribusjoner

De mest populære Linux-distribusjonene:
Caldera: www.caldera.com
Craftwork: www.craftwork.com
Debian: www.debian.org
DosLinux: www.tux.org/pub/people/kent-robotti
TurboLinux www.turbolinux.com
LinuxWare www.trans-am.com
Linux Pro www.wgs.com
Mandrake www.linux-mandrake.com
Red Hat www.redhat.com
Slackware www.cdrom.com
SuSE www.suse.com
Lindows www.lindows.com
Xandros www.xandros.com

På jakt etter ny jobb?

På tide med et kurs?

blog comments powered by Disqus

Corel fornyer sin Photoshop-utfordrer

PaintShop Pro X7 er navnet på den nyeste versjonen av Corels bildebehandlingsprogram.

Les mer om dette Les mer

TEST: Billig og behagelig

Med det nyeste spillhodesettet fra Asus er en del riktig, men ikke alt.

Les mer om dette Les mer

Samsung med smartere smartur

Lanserer buet smartur du kan ringe direkte med, og halskjede som tilbehør.

Les mer om dette Les mer

Er dette en video av Iphone 6?

Rykte: Utfallende glass rundt Apples nye mobil?

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Mer fiber, mindre DSL

Broadnet og datteren Homenet hadde betydelig tilbakegang på xDSL i 2013.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Luften full av Google-droner

I to år har Google arbeidet i det stille med å utvikle droner som kan gi deg varer «på døra».

Les mer om dette Les mer

LG med stilig Android-ur

Overrasker med dataarmbåndsur som ser ut som – et armbåndsur.

Les mer om dette Les mer

En litt mer diskret Leica er lansert

Produktlanseringer fra Leica dreier seg ikke alltid om ny teknologi.

Les mer om dette Les mer

Microsoft rydder opp i butikken

Tar tak etter klager på mange jukseapper i Windows Store.

Les mer om dette Les mer

Samsung satser på Nokia-kart

Dropper Google Maps til fordel for Nokias Here-tjeneste.

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Slik får du sikrere hjemmenettverk

Bedre sikkerhet hvis du endrer konfigurasjonen for ruteren. Her er oppskriften.

Les mer Les mer

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

160 kroner for 802.11ac-kort til gammel bærbar.

Les mer Les mer

Slik finner du Android-enheten

ADM lokaliserer og gir mulighet for fjernsletting.

Les mer Les mer

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Kameraer i kø på CES

CES-messen har alltid vært en populær arena for kameraprodusentenes lanseringer. 2014 er ikke noe unntak.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer