Du er her: Macworld > Tips og guider >
 

Slik får du en frisk start med Lion

Arno Vaa
26.08.2011 kl 10:17

Vi viser deg hvordan du får nytt OS og kan starte med blanke ark.

Slik får du en frisk start med Lion

OWC DataDoubler for MacBook og MacBook Pro.

Nå som OS X 10.7 Lion er her - hadde det ikke vært fint å begynne med blanke ark?

Apple har gjort det utrolig enkelt for oss å oppgradere fra 10.6 Snow Leopard til 10.7 Lion. Kanskje for enkelt?

Les også: Forbered Mac-en din på Lion

Prosessen med å ta steget over til Lion er såre enkel - last ned installasjonsfilen fra Mac App Store, kjør installeren - og spis middag. Når du er tilbake ved skrivebordet, er sannsynligvis Lion klar til å brøle.

Vårrengjøring

Ulempen med å oppgradere er selvfølgelig at mye av rusket du har liggende på maskinen blir med over. Gamle programmer du ikke bruker lengre, midlertidige caches som aldri blir tømt skikkelig, gamle språkinnstillinger du ikke trenger, nedlastinger du har glemt og så videre. Kanskje til og med en og annen app ikke fungerer på Lion og dermed blir liggende ubrukt eller kanskje til og med skaper trøbbel.

Les også: Harddisk + SSD i MacBook

Ingengting er så deilig som lukten av ny bil - og det er litt det samme med Mac. En clean OS-install vil alltid være den beste måten å installere et nytt OS på, ikke bare av grunnene nevnt ovenfor, men også fordi installasjonsprosessen ikke trenger å tilpasse systemet til alle mulige applikasjoner som det tror det må legge til rette for.

På den andre siden må man sette av tid til å installere programmer på nytt, og filer en har tenkt å beholde må flyttes over. Dette må vurderes opp mot fordelene med en Tabula Rasa-situasjon. Så tenk på anledningen litt som det å skifte bolig - det kan virke som et herk å pakke og bære kasser opp og ned etasjer, men det er samtidig en utrolig fin anledning til å se over hva som gjemmer seg i skuffer og skap og vurdere om man virkelig har bruk for alt sammen. Den genseren du ikke har sett på over et år er kanskje ikke verd å ta med seg videre?

Endelig SSD?

Så dersom du er klar for en frisk begynnelse, blir neste spørsmål: Skal du installere et ferskt OS på samme disk som du har, eller på en ny? Det er klart det frister med en ny disk - Lion-oppgraderingen koster ikke mange kronene og HD-kapasiteten har helt sikkert doblet seg siden du kjøpte maskinen.

Les også: Slik overfører du filer mellom Mac-er

Eller kanskje dette er den gyldne anledningen til å overbevise seg selv om å ta seg råd til en superrask SSD? De minste begynner på rundt 700 kroner, se for eksempel her . Det mest hensiktsmessige pris-nytte-forholdet er nok et sted mellom 64 GB (som er litt lite, men kan fungere) til 256 GB (som holder for de fleste, men kan bli i dyreste laget). Den beste prisen får du rundt 120-160 GB.

To-diskløsninger

Velger du å beholde dagens disk urørt og installere OS X 10.7 på et nytt drev, har du også fordelen av å slippe å måtte mellomlagre filene fra den originale harddisken et midlertidig sted. Ved a bruke et eget disk-kabinett (eller en annen slot i en Mac Pro) kan du enkelt koble til disken som en ekstern stasjon siden, og enkelt flytte filene over på den måten.

Les også: - Ikke bytt harddisk i nye iMac selv

Mac Pro-eiere kan enkelt installere flere harddisker i det romslige skroget, og også lykkelige eiere av de flunkende nye Mac mini-maskinene av nylig kan glede seg over ledig plass innvendig til en ekstra harddisk. iFixit selger et installasjons-kit .

En annen elegant løsning som til og med lar deg beholde lagringskapasiteten, er OWCs DataDoubler for de bærbare MacBook og MacBook Pro. Har du en slik bærbar og litt fingerferdighet (eller kjenner noen som har), er det ikke vanskelig å installere en ny harddisk eller SSD-flashdisk i stedet for den innebygde SuperDrive DVD-stasjonen. Ikke spesielt kostbart, heller.

Glem DVD-en

OK, så du mister disk-drevet. Men når brukte du den sist, egentlig? Om man er ærlig med seg selv, er svaret kanskje 'husker ikke forrige gang' for mange av oss. Men på den andre siden av mynten kan du faktisk gjenbruke DVD-stasjonen ved å putte den inn i et kabinett som fungerer som en ekstern DVD-stasjon.

Les også: Raskere flashdisk i MacBook Air

OWC tilbyr en slik løsning - iFixit også . Vi liker OWCs løsning. Begge sender fra USA til Norge. Problem løst. Den interne DVD-stasjonen er koblet til Serial-ATA, kan bootes fra og kan for enkelte Mac-er til og med ha en høyere Negotiated Link Speed enn den primære harddisken.

Dual boot

Dersom du velger å beholde den forrige disken i tillegg til en ny, kan du faktisk ha et system som kan dual-bootes i OS X 10.7 Lion og OS X 10.6 Snow Leopard. Dette kan være aktuelt dersom du har eldre programmer basert på PowerPC-kode som krever Rosetta for å emuleres. Lion fjernet muligheten for å kjøre PowerPC-kode. Filer kan fritt deles mellom systemene, og du velger hvilket OS som er standard-OS-et i systeminnstillingene under oppstartsdisk.

Riktig verktøy er halve jobben

Husk på at du vil komme til å trenge riktig verktøy for komme til innsiden av maskinen. Dette vil variere fra maskin til maskin, men det selges skrutrekkersett som er utvalgt med tanke på elektronikk-installasjoner. Clas Ohlson har et rimelig slikt , men også iFixit og OWC selger slike - gjerne i sammenheng med andre kits. Erfaringsmessig har disse høyst variabel kvalitet.

Lion-bootdisk

Så du har en ny harddisk, men hvordan installere Lion på en tom - kanskje uformatert - stasjon? Du har to valg. Det enkleste er nok å gå til innkjøp av OS X 10.7 Lion som en usb-minnepinne direkte fra Apples Online Store til prisen av 499 kroner. Denne kan du boote Mac-en direkte fra - hold inne Option-knappen (Tilvalg) under omstart for å velge oppstartsstasjon.

Interne DVD-drev kan gjenbrukes i et eksternt kabinett 

Les også: Slik er OS X Lion

Den langt rimeligere og raskere måten å gjøre det på - og her antar vi at du har en Mac med OS X 10.6 fra før eller eventuelt har tilgang til en slik - er å kjøpe oppgraderingen i Mac App Store-applikasjonen for 209 kroner. Last ned filen, men ikke start installasjonen. Det du derimot skal gjøre, er å bruke gratisverktøyet Lion Disk Maker til å lage en bootdisk fra den nedlastede filen.

Les også: Seks tips til en ryddigere Mac

Du kan lage en boot-DVD, men vi anbefaler å bruke en usb-minnepinne. Dette vil fungere mye raskere. Du trenger en med minimumkapasitet på 4 GB. I og med at det er naturlig a spare på denne - helt nye Mac-er kan faktisk reinstallere Lion over internett, men dette gjelder altså ikke eldre maskiner - er det ikke noe stort poeng i å bruke en minnepinne med vesentlig høyere kapasitet. Men en 8 GB-variant vil også fungere. En 4 GB-pinne for Lion som du senere legger et lurt sted, bidrar ikke vesentlig med kostnader til oppgraderingsprosessen.

Installasjon

Så installer den nye disken, omstart Mac-en fra Lion-installasjonsdrevet og installer OS X 10.7 Lion på den nye harddisken. Pass på å ikke velge den gamle disken og overskrive disse filene dersom har behov for å overføre disse til det nye systemet senere. En ren installasjon tar som oftest rundt en halv time og er veldig enkel å gjennomføre - enda enklere enn ved tidligere versjoner.

Ny virkelighet

Om alt har gått etter planen sitter du nå foran en flunkende ny OS X 10.7 Lion-installasjon. Det første du kan gjøre er å se etter oppdateringer, for eksempel av drivere til skriver og slikt. Om du installerte Lion på en SSD-disk, skal du vite at TRIM-funksjonen i Lion kun er aktivert automatisk for Apples SSD-disker (som støtter dette). Om din egen disk støtter TRIM - noe den sannsynligvis gjør - så kan du aktivere dette om du ønsker ved å kjøre skriptet TRIM Enabler for Lion .

Les også: Frigjør dyrebar harddiskplass

Vi ønsker lykke til med installasjonen, det være seg disker og/eller OS X 10.7 Lion. For ordens skyld påpeker vi at inngrep i maskinen kan ha en effekt på garantien - sjekk dette! Du er nå på egenhånd. Men etter vår erfaring er det å bytte harddisk og dess like helt kurant å gjøre selv dersom du ikke er redd for å bruke en skrutrekker mot Mac-en. Husk antistatisk armbånd. Det er også mye hjelp i forum der ute, men har du et problem, er sannsynligheten stor for at noen andre har hatt det før deg, og kanskje også spurt rundt om det.

Noen videotips nedenfor.

Les også: Slik temmer du løven

Les også: Hjelp til gjenoppretting av Lion

Les også: Slik fikser du Lion-irritasjonene

Les også: Apple lanserer OS X 10.7.1

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Slik oppgraderer du enkelt til iOS 8

TIPS: Samt hvordan du eventuelt kan angre...

Les mer om dette Les mer

Produktnyhet: IKEA bookbook

Svenskene har det moro på Apples bekostning.

Les mer om dette Les mer

Lag 3D-flyover for søndagsturen

TIPS: Slik får du Google Earth tre-dimensjonalt på iPhone og iPad.

Les mer om dette Les mer

Årets mest sjarmerende minne

LaCie USB-pinne slår kolbøtte.

Les mer om dette Les mer

Lett å strømme video til smart-tv

Trådløs medieavspilling rett fra skrivebordet.

Les mer om dette Les mer

TIPS: NTFS på OS X Mavericks

Årets julegave fra oss til dere.

Les mer om dette Les mer

Herlige høyttalere

Også HarmonKardon er ute med oppfølger til klassiker.

Les mer om dette Les mer

Video-opplæring i nyeste Mac-OS

TIPS: Lær deg OS X Mavericks i eget tempo med Lynda.

Les mer om dette Les mer

Thunderbolt-nettverk i Mavericks

OSX 10.9 tillater kablet nettverk mellom to Mac-er.

Les mer om dette Les mer


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer