Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

TEST: Netgear WNDR4000 - Trådløst opp i 450 Mbps?

Clas Mehus
05.09.2011 kl 09:26
A A A

Netgear WNDR4000 støtter opptil 450 Mbps wlan og får NAS-funksjonalitet ved å koble en harddisk til usb-porten.

TEST: Netgear WNDR4000 - Trådløst opp i 450 Mbps?

Netgear WNDR4000, eller N750 som Netgear også kaller den, skal på papiret gi bedre ytelse, men i praksis blir det ganske likt.

terningkast 4
pluss God ytelse. God funksjonalitet. 5 GHz-støtte. Harddisktilkobling.
minus 450 Mbps blir et markedsføringselement. Litt lavere 2,4 GHz-ytelse enn en del konkurrenter.

Siden de første 802.11n-produktene kom på markedet for rundt fire år siden, har det vært vært markedsført med hastighet på 300 Mbps for de rakeste enhetene. I tillegg har man sett såkalte «n-lite»-produkter spesifisert med opptil 150 Mbps. Under de rette forutsetningene kan man i dag nå 150 Mbps med 300 Mbps-produktene. Hva man i praksis kan oppnå er et samspill mellom kvalitet på aksesspunkt, type wlan-kort og antennekonstruksjon i pc-en, konstruksjonen på bygningen man sitter i og andre nettverk og elementer i området som kan gi forstyrrelser.

Vi har lenge hatt Netgear WNDR3700 på listen over de ruterene vi har anbefalt. Netgear har nå kommet med flere nye modeller, der WNDR4000 – også kalt N750 – er toppmodellen. Hvorfor egentlig Netgear har to navn på produktet kan man jo egentlig bare undres over. Rent maskinvaremessig er ruteren relativt lik Cisco E4200, som vi testet for noen måneder siden, og som så langt har vært den beste ruteren vi har testet.

Netgear oppgir WNDR4000 til å ha en total båndbredde på 750 Mbps, kontra 600 Mbps for forgjengeren. Dette tallet er knyttet til 300 Mbps båndbredde for 802.11n over 2,4 GHz-båndet og 450 Mbps over 5 GHz-båndet. Også E4200 er spesifisert med støtte for 450 Mbps på 5 GHz-båndet.

LES OGSÅ: TEST: Huawei E5 (E5830) - Trådløst bredbånd i lommen

NAS

Bak på ruteren sitter det en usb-port som kan benyttes til å koble til en ekstern harddisk eller usb-minnepinne. Man har enkel NAS-funksjonalitet der lagringsenheten kan aksesseres fra maskinene i nettverket. Funksjonaliteten er ikke i nærheten av en vanlig NAS, men kan være en kurant løsning for dem med enkle behov for å dele noen filer i nettverket på en enkel måte. Harddisken som er koblet til kan være formatert som FAT32 eller NTFS. NTFS vil ha fordelen av å støtte filer på over 4 gigabyte.

Ytelsen for den tilkoblede harddisken er begrenset. I praksis hadde vi lese- og skrivehastighet på rundt 6 megabyte i sekundet – hvilket ikke er mye, men i samsvar med andre lignende løsninger. Det er mulighet for å sette opp FTP- og webtilgang til de delte filene, samt dele mediefiler via DNLA – da for eksempel for avspilling på spillkonsoll, mobiltelefon med mer.

Det er ikke mulig å benytte usb-porten til skriverdeling, hvilket er mulig på enkelte av de andre modellene fra Netgear. I motsetning til WNDR3800 og WNDRMac er det heller ikke mulighet for Time Machine-sikkerhetskopiering mot harddisken som er koblet til.

Administrasjonsgrensesnittet er tradisjonelt Netgear. Det ser ikke så pent ut, men er i oversiktlig. Netgear leverer også med programvare for pc og Mac som skal gjøre administrasjon enklere, men man får da ikke tilgang til en del av de mer avanserte opsjonene. 

LES OGSÅ: TEST: Cisco Linksys E4200 - Stilig og rask ruter

Trådløst

Sett opp i mot andre mer påkostede rutere vi har testet i senere tid, som for eksempel Linksys E3000 og E4000, samt også Netgear WNDR3700, kunne vi ikke se spesielle forskjeller i ytelsen sett over ett. Litt forskjeller er det. På 2,4 GHz-båndet så vi litt lavere ytelsestall enn en del av ruterene vi har testet tidligere, men for de fleste vil det ikke være snakk om praktiske forskjeller. I praksis fikk vi hastigheter på opptil rundt 80-90 Mbps på 2,4 GHz-båndet, og litt i overkant av 110-120 Mbps via 5 GHz-båndet fra de områdene i huset vi til vanlig benytter mest.

Her er det noen vegger mellom ruter og bruker, samt at ruteren er plassert slik at den ikke nødvendigvis alltid har de mest optimale forholdene – da med at den blant annet er plassert sammen med en del annen elektronikk.

Det bør nevnes at alle våre testmaskiner er utstyrt med 802.11n-kort med 3x3-antennekonfigurasjon, hvilket er det optimale i henhold til rekkevidde og ytelse. Mange pc-er, spesielt i konsumentsegmentet, benytter en rimeligere løsning med to antenner (2x2). Riktignok er da spesifisert maksimalhastighet for 802.11n fortsatt 300 Mbps. Det skal også sies at det fortsatt er mange maskiner som leveres uten støtte for bruk av 5 GHz-båndet. Fordelen med 5 GHz vil blant annet være i områder med mange andre nettverk, som da normalt vil være på 2,4 GHz-båndet. 5 GHz-båndet har gjerne færre forstyrrelser og kan gi betydelig bedre ytelse. 2,4 og 5 GHz blir satt opp med separate nettverksnavn, slik at man også kan fordele belastningen man forventer i nettverket mellom de to nettverkene. For eksempel kan man bruke 2,4 GHz til generell bruk og 5 GHz for streaming av video mot stue-pc e.l. Trafikk på hvert av nettverkene vil ikke forstyrre hverandre.

Når det gjelder forskjeller mellom pc-ene, var det pc-en med Intels nyeste Wi-Fi Link 6300-kort som ga den beste ytelsen. Noe vi også merket oss var at vår Macbook Pro fra 2008 hadde en del bedre ytelse på WNDR4000 enn på de ruterne vi har brukt tidligere. Samtidig så vi at når flere masiner ble benyttet samtidig, var det Macbook Pro-en som falt mest i ytelse. Vi tror dette skyldes nettverkskortet fra Atheros som er i bruk i vår Macbook Pro. Ved parallelle filoverføringer kunne to pc-er ha for eksempel 50-60 Mbps hver, mens Mac-en falt til rundt 10 Mbps. Var det kun Mac-en det ble overført til, var ytelsen oppe på nivå med de andre maskinene.

Når det gjelder funksjonaliteten knyttet til trådløst og sikkerhet er det som forventet. Linksys har fjernet støtten for WEP helt, hvilket for så vidt er bra. For de fleste er WEP i dag en uaktuel løsning for å beskytte nettverket, men vi vet enkelte har brukt det mot eldre pc-er som ikke støtter nyere standarder. Da vil vi anbefale at man heller bruker usb-dongler.

Det er støtte for oppsett av gjestenettverk, samt at det også er støtte for isolering av maskiner knyttet til med wlan. Dette vil si at maskiner som er koblet til kun får forbindelse med internett, og er ikke i stand til å kommunisere med andre pc-er koblet til via wlan.

LES OGSÅ: TEST: Netgear WNDR3300: Trådløs i to felt

Konklusjon

Netgear WNDR4000 er en god ruter både når det gjelder funksjonalitet og ytelse. Det er gigabit ethernet-støtte for den integrerte svitsjen, og man finner det man forventer av funksjonalitet i dette segmentet. Noen store forbedringer ovenfor WNDR3700 er det ikke, hvilket gjør oss litt skuffet. Og selv om vi nå har pc med støtte for 802.11n 450 Mbps, ser vi ikke akkurat de store forskjellene. Stabilitetsmessig har WNDR4000 fungert helt utmerket for oss de ukene vi har hatt den i bruk, og med et godt wlan-kort i ruteren er dette en løsning der en del vil kunne få opp mot 100 Mbps via trådløsnettet - og også mer i noen situasjoner, men det er altså mange faktorer som kan påvirke ytelsen man får.

Netgear WNDR4000 er for så vidt et godt valg, men totalt sett foretrekker vi fortsatt Cisco Linksys E4200 i dette segmentet.

LES OGSÅ: Hindrer pc-en din rask internettbruk?

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Kompaktkameraene slår tilbake

TEST: Mobilkameraene har danket ut kompaktkameraene. Men nå har motangrepene startet. Her er Sony og Canon i duell.

Les mer om dette Les mer

Gps og musikk på Android Wear

En fersk oppdatering lar deg lagre musikk rett på smarturet.

Les mer om dette Les mer

Nettbrettene på kanten av stupet?

KOMMENTAR: iPad-en er snart død, ifølge en del kommentarer både før og etter Apples nettbrett-lansering. Dommedagsprofetene har store skylapper.

Les mer om dette Les mer

Fem filmtjenester du kanskje ikke visste eksisterte

GUIDE: Her får du tips til god og gratis underholdning.

Les mer om dette Les mer

Gode tall for Microsoft

Melder om kraftig økning i blant annet Surface- og Xbox-salget.

Les mer om dette Les mer

Amazon selger mer og taper mer

Tapte 437 millioner dollar siste kvartal.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Her er nyhetene i Windows 10-betaen

Microsoft har nå sendt ut en teknisk forhåndsvisning av Windows 10, eller mer korrekt «Windows 10 Technical Preview Build 9860».

Les mer om dette Les mer

TEST: Trådløs lykke

Lekre, smarte og trådløse hodeklokker med aktiv støydemping og 24-timers batteritid.

Les mer om dette Les mer

Lenovo fornyer bedrifts-pc-ene sine

Lenovo er på banen med ny slank alt-i-ett-pc, ny mikro-pc og ny tårnmodell for bedriftsmarkedet.

Les mer om dette Les mer

Nå kan du koble nye Kinect til pc

Den nye Kinect-sensoren kan gi enda flere muligheter på pc.

Les mer om dette Les mer

Slik får du raskere trådløs-nett overalt

TEST: En trådløs usb-adapter kan gjøre underverker for nettverkshastigheten. Vi har prøvd en fra Alfa Network Nordic.

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Fem filmtjenester du kanskje ikke visste eksisterte

GUIDE: Her får du tips til god og gratis underholdning.

Les mer Les mer

Derfor bør du ikke klikke på denne lenken

Utmeldingslenken i søplepost er fristende å bruke. Det kan være en dårlig ide.

Les mer Les mer

- Dropp vanskelige passord

Klarer ikke nettsidene å håndtere dataene trygt, spiller passordstyrken liten rolle, mener Microsoft.

Les mer Les mer

TEKNISK INFORMASJON

Netgear WNDR4000
Pris: Ca. kr. 900 inkl. mva.
Internett: www.netgear.com

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Hva gjorde NRK på IFA 2014 Berlin?

Mye dreide seg om skjermer på årets store elektronikkmesse i Berlin. Men også om norsk tv.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer