Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

Simple yet Powerful Storage

Featuring with new QTS 4.0 Operating System The TS-220 is a powerful yet easy to use network storage center for data storage, backup, synchronization, remote access, and home entertainment. As your personal cloud, you will always be connected to your files and your files are always under your control.
 

Simple yet Powerful Storage - TS-220

Featuring with new QTS 4.0 Operating System. The TS-220 is a powerful yet easy to use network storage center for data storage, backup, synchronization, remote access, and home entertainment. As your personal cloud, you will always be connected to your files and your files are always under your control.
 

Peter Read Miller Photography (US)

Peter Read Miller leverages QNAP TS-469 Pro?s well-built file management to maintain success as a world-class photographer.
 
ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

TEST: Intel SSD 330: God budsjett-SSD?

Clas Mehus
07.05.2012 kl 12:12
A A A

SSD 330 skal levere god ytelse kombinert med lav pris. Et godt kjøp?

TEST: Intel SSD 330: God budsjett-SSD?

Mens toppmodellen SSD 520 rettes mot profesjonelle og entusiaster, skal Intel SSD 330 være for "de vanlige brukerene".

terningkast 5
pluss God ytelse. Intels programvare.
minus Ingen spesielle.

Intel lanserte SSD 520 tidligere i vår – dette en SSD som leverte meget høy ytelse. I utgangspunktet var den ikke fra vår side et direkte anbefalt kjøp – bakgrunnen for det var at prisen var litt høy sett opp i mot flere konkurrenter. Prisen har imidlertid gått ned, hvilket har gjort den mer konkurransedyktig og et av de bedre valgene for dem som ønsker en SSD med topp ytelse.

Intel SSD 330 har ikke fått like mye oppmerksomhet som SSD 520, og ble lansert nå i etterkant. Denne serien skal erstatte Intels 320-serie, som har vært basert på Intels egen kontroller og med 3 Gbps Serial ATA-støtte – noe som er en flaskehals for ytelsen for en moderne SSD.

LES OGSÅ: TEST: Plextor M3P: Markedets raskeste?

I likhet med SSD 520 er SSD 330 basert på SLI Sandforce SF-2281-kontrolleren som man kjenner fra en rekke SSD-er på markedet. Kingston, PNY, OCZ, Corsair og Patriot er noen av aktørene vi har testet SSD-er fra med denne kontrolleren. Ut i fra disse testene vet vi at det kan være relativt store ytelsesforskjeller mellom SSD-er med samme kontroller. Bakgrunnen for dette ligger i hvilken type minne produsenten bruker, samt optimaliseringene de har gjort i styringsprogramvaren for SSD-en (firmware). Minnetypen som benyttes vil være med på å avgjøre prisen.

Intel SSD 330 leveres med kapasitet på 60, 120 og 180 gigabyte. Modellen vi mottok til test var 120 gigabyte-versjonen, men den som kan være mest aktuell tror vi er 180 gigabyte-versjonen. Intel har programvare for kloning av gammel disk over til SSD-en. SSD-en er basert på 25 nm minne fra Intel.

Intels programvare har blant annet mulighet for diagnose, ytelseoptimalisering og sikker formatering. Ytelsesoptimaliseringen kan man sette opp til å bli kjørt automatisk - for eksempel et par ganger i måneden. 

LES OGSÅ: TEST: Kingston SSDNow V+200: Bedre billigalternativ?

Ytelsen

Ifølge Intels spesifikasjoner vil 180 gigabyte-versjonen ha høyere ytelse enn 120 gigabyte-versjonen vi har testet. Topphastighetene er de samme – oppgitt til 500 megabyte i sekundet for lesing og 450 for skriving. For tilfeldige 4K lese- og skriveoperasjoner sier spesifikasjonene henholdsvis 22 500 og 33 000 operasjoner per sekund for 120 gigabyte-modellen, mens det for 180 gigabyte-modellen er økt til henholdsvis 42 000 og 52 000 operasjoner per sekund.

Ytelsen SSD-en legger seg på sammenlignet med andre Sandforce-SSD-er er "midt på treet". SSD-en er raskere enn modeller som Corsair Force 3, Kingston SSDNow V+200, OCZ Agility og flere andre. I våre tester er tallene ganske like som for blant annet Corsair Force GT og OCZ Vertex 3. Man ser tildels noe moderat ytelse på data som ikke lar seg komprimere. Sandforce-kontrolleren baserer seg på å komprimere data for å øke ytelsen og redusere slitasjen på flashminnet.

Man kan se store forskjeller mellom SSD-er basert på samme kontroller under AS SSD. F.eks. sammenligner man Intel SSD 330 med Corsair Force 3 ser man at Intel SSD-en har svært mye bedre ytelse. Bakgrunnen for dette er hvordan minnteknologi og firmware spiller inn i henhold til kompresjon av data. Vi ser her ellers at Intel SSD 330 står relativt likt med flere andre SSD-er i samme klasse. De Marvell-baserte SSD-ene, som er i toppen av grafen, yteler i denne testen langt bedre. 

På mindre operasjoner yteler SSD-en et stykke unna de beste, men resultatet er likevel godkjent. 

Også under PCMark Vantage leverer SSD-en ytelsestall som forventet. Resultatet er her bra og ikke langt bak de beste. 

LSI Sandforce-baserte SSD-er opprettholder ytelsen relativt bra etter en tids bruk, men etter vår erfaring ikke like bra som en del av de Marvell-baserte. Sandforce har imidlertid en tendens til å opprettholde bedre ytelse i systemer som ikke støtter Trim enn hva man får med Marvell-baserte SSD-er. Intel har et eget Windows-verktøy hvor man ved jevne mellomrom kan gjøre en "renseprosess" som optimaliserer ytelsen for SSD-en bedre. I tillegg vil Sandforce-baserte SSD-er gjerne fungere bedre enn andre under Windows XP, Vista og Mac OS X hvor man ikke har Trim-støtte.

LES OGSÅ: TEST: Western Digital Velociraptor 1TB: Rask snurredisk

Konklusjon

120 gigabyte-modellen får man for tusenlappen hos de rimeligste nettbutikkene. For 180 gigabyte-versjonen øker prisen til rett over 1500 kroner. I stedet for 120 gigabyte-modellen vil vi anbefale Crucials m4 på 128 gigabyte. 180 gigabyte-versjonen kan imidlertid være mer aktuell, men samtidig skal man ikke legge på mer enn 200 kroner for å få OCZ Agility 3 i 240 gigabyte-versjon. Riktignok er den ikke like rask, men for den vanlige brukeren trenger det ikke være forskjell man merker noe spesielt til. For en del blir 120/128 gigabyte for lite, og 180 gigabyte kan da være aktuelt uten at prisen blir altfor høy. Men igjen - man ser nå også at 240 og 256 gigabyte SSD-er går ned i pris. Crucials m4 i 256 gigabyte-versjon koster under 1800 kroner hos de rimeligste forhandlerne.

Intel SSD 330 blir totalt sett en god SSD. Den kan for så vidt anbefales, men vi anbefaler at man ser an prisene litt. Det er stor konkurranse på dette markedet nå. Er prisen den riktige, kan SSD 330 være et godt valg.

LES OGSÅ: TEST: Intel SSD 520 og Kingston KC100: Raske proff-SSD-er

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Texas Instruments støtter iBeacon

Norsk Bluetooth-teknologi gir enkel sensor-implementering.

Les mer om dette Les mer hos Macworld

Første titt på Lightroom for iPad

Adobe frir til dem som ønsker bildebehandling på farten.

Les mer om dette Les mer

TEST: For mye bass, for lite annet

Det er ikke ofte Creative bommer når det gjelder lyd.

Les mer om dette Les mer

TEST: Grei lyd til grei pris

Steelseries 5H er her i tredje utgave, uten at det har skjedd de store endringene i løpet av årene.

Les mer om dette Les mer

TEST: Arbeidsstasjon i skjermen

HPs Z1 G2 er en alt-i-ett-løsning med Intel Xeon-prosessor og Nvidia Quadro-grafikk.

Les mer om dette Les mer

Kompromiss-startmeny til Windows 8.1

Ferskeste Windows-oppdatering endrer oppstarten for å glede flere.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

TEST: Denne dingsen MÅ du ha

Netflix, NRK og Youtube på hytta i påsken? Chromecast er perfekt for nett-tv og streaming på tv.

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Slik får du sikrere hjemmenettverk

Bedre sikkerhet hvis du endrer konfigurasjonen for ruteren. Her er oppskriften.

Les mer Les mer

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

160 kroner for 802.11ac-kort til gammel bærbar.

Les mer Les mer

Slik finner du Android-enheten

ADM lokaliserer og gir mulighet for fjernsletting.

Les mer Les mer

TEKNISK INFORMASJON

Intel SSD 330
Pris: Fra kr 1 000/1 500 inkl. mva. (120/180 GB)
Internett: www.intel.com

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Kameraer i kø på CES

CES-messen har alltid vært en populær arena for kameraprodusentenes lanseringer. 2014 er ikke noe unntak.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt
  

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer