Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

Gå for bedre sikkerhet med NAS

I den virtuelle verden lurer potensielle farer bak enhver URL. Og disse farene er ingen ting sammenlignet med farene som befinner seg i den virkelige verden. Men med det rette utstyret kan du beskytte deg mot alt.
 

Administrer media mer effektivt med NAS

Tenk fort: Hvor er den videoen du filmet på ferien i fjor sommer?
 

Driv din lille bedrift eller hjemmekontor som et større selskap

Selv om du er liten betyr ikke det at du må oppføre deg som liten. Med noen små, smarte justeringer og et solid NAS-oppsett, kan din lille bedrift få de samme egenskapene som de store gutta ? og alt i en pakke som ikke sprenger budsjettet ditt.
 
ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

TEST: D-Link DIR-857: Er virkelig dette D-Links beste?

Clas Mehus
23.05.2012 kl 10:31
A A A

Toppmodellen DIR-855 har vært fire år på markedet – nå skal nye DIR-857 overta.

TEST: D-Link DIR-857: Er virkelig dette D-Links beste?

D-Link har på DIR-857 fjernet displayet man hadde på forgjengeren DIR-855.

terningkast 3
pluss God wlan-ytelse i noen tilfeller.
minus Høy pris. Varierende ytelse. Noe svak rekkevidde.

Sammenlignet med konkurrentene har D-Link de siste årene på langt nær kommet med like mange nyheter når det gjelder wlan-rutere. Ruteren som den nye DIR-857 skal erstatte, kom på markedet tidlig i 2008. At et produkt i denne klassen er på markedet så lenge, er svært uvanlig.

DIR-855 var riktignok god – og for PC World testlab-nettverk har vi benyttet denne siden ikke så lenge etter den kom på markedet. Kompatibiliteten har det ikke vært noe å utsette på, og selv i dag må ytelsen og rekkevidden kunne omtales som relativt god. De siste par årene har imidlertid ikke DIR-855 vært helt konkurransedyktig prismessig.

LES OGSÅ: Slik får du bedre trådløsnett

450 Mbps

De største synlige forskjellene opp i mot forgjengeren er at nye DIR-857 har fått interne antenner, og displayet på DIR-855 som kunne vise blant annet nettverkskonfigurasjon og trafikkinformasjon, er blitt fjernet. Dette tror vi hadde liten praktisk verdi for mange og var nok heller noe som bare økte prisen.

Den maksimale teoretiske wlan-hastigheten er blitt økt fra 300 til 450 Mbps. Dette i samsvar med de mer avanserte modellene vi har sett fra andre aktører det siste året. I likhet med forgjengeren støttes både bruk av 2,4- og 5 GHz-båndet.

Bruk av to frekvensbånd gir flere muligheter for bedre ytelse. I områder med svært mange trådløse nettverk er det gjerne ikke så mye forstyrrelser på 5 GHz-båndet – dette på grunn av at såpass få bruker dem og at rekkevidden for 5 GHz gjerne er kortere. Videre har man muligheten til å plassere noen av enhetene på 2,4 GHz og noen på 5 GHz – når man da har samtidig trafikk vil ikke ytelsen i samme grad påvirkes.

For optimal ytelse mot de beste wlan-ruterne trenger den bærbre et wlan-kort med tre antenner - og helst også støtte for 450 Mbps. Bildet viser Intels Wi-Fi Link 6300-kort, som er en av de beste wlan-kortene på markedet. 

Fokuset på 5 GHz ligger ofte i at produsentene anbefaler at man velger dette for streaming av video. For eksempel hvis man har en mediespiller i tv-benken som skal spille av video som ligger lagret på en annen pc i nettverket eller en NAS. Dette forutsetter imidlertid at man har støtte for 5 GHz. Mange pc-er støtter dette, men ikke alle – samme gjelder for telefoner og nettbrett. Man ser gjerne 5 GHz-støtte på noe mer påkostede modeller. Når det gjelder konsumentelektronikk som spillkonsoller og mediespillere er totalinntrykket at det meste kun har 2,4 GHz-støtte.

LES OGSÅ: Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Ytelsen

Å benytte interne antenner gjør nok ruteren «penere», men spørsmålet er jo hvordan det kan påvirke ytelsen og rekkevidden. Her kan man kanskje si at D-Link har gått mot en trend. Man har sett mange rutere med interne antenner de siste årene, samtidig som man i senere tid også har sett at flere har kommet med større eksterne antenner. Det blir gjerne et kompromiss – i hvilken grad godtar man at ruteren er mer «synlig» hvis det samtidig fører til at dekningen rundt i huset blir bedre?

For å få maksimal ytelse trenger man klienter som har støtte for 450 Mbps. Pc-er levert med Intels Wi-Fi Link 6300-kort har dette. Forskjellen mellom kort/adaptere som støtter 300 og 450 Mbps trenger ikke være stor – i hvert fall ikke hvis det er snakk om løsninger med tre antenner (3x3 MIMO). I mange pc-er det kun to antenner som benyttes. I noen tilfeller også bare én antenne, men da er den maksimale teoretiske hastigheten 150 Mbps for 802.11n.

Ytelsen var god mot våre pc-er med Intel 6300-kort, men på andre pc-er med enklere kort eller via usb-adaptere var ytelsen en del under det vi har erfart med en del av de konkurrerende ruterne. 

Ytelsen og rekkevidden for DIR-857 forundret oss noe. Undertegnede testet ruteren hjemme i sitt bolighus, hvor vi ellers har testet de fleste andre ruterne vi har testet de siste årene. På flere testpunkter kunne DIR-857 vise den beste ytelsen vi til nå har sett – for eksempel med avstand på 12-13 meter og gjennom to vegger så vi ytelse opp mot 200 Mbps via 2,4 GHz-båndet. Dette er et meget bra resultat. Samtidig så vi at dekningen i andre deler av huset var dårligere enn for rutere vi har testet som har levert lavere signalstyrke i andre deler av huset.

Det er mange faktorer som kan påvirke, men vår favorittruter ellers for tiden, Asus RT-N66U, leverte bedre dekning selv om ytelsen på kortere avstand ikke var like god.

LES OGSÅ: TEST: Asus RT-N66U Dark Knight - Asus' trådløse ridder

Dekning vil for mange være viktigere enn ytelsen. For mange trenger ikke ytelsen på trådløsnettet være høyere enn hastigheten på bredbåndslinjen – men man ønsker at pc-ene, mobiltelefonene og nettbrettene skal ha dekning overalt innendørs – og gjerne også på utsiden av huset. I en del hus blir dette vanskelig uansett hvilken ruter man har, og løsninger med rekkeviddeforlengere blir uansett nødvendig. For huset vi testet i er det ikke mange nabonettverk med spesielt sterkt resultat. Vi har også testet på forskjellige tider av døgnet, der det normalt sett fra andre nettverk skulle være lite/ingen trafikk.

Ytelsen vi så på opptil 200 Mbps var på trafikk fra ruteren til pc. For å få såpass høy hastighet måtte vi også bruke en pc som hadde et wlan-kort som støttet 450 Mbps og hadde tre antenner. Det vanligste i bærbare pc-er er kort som støtter opptil 300 Mbps og har to antenner. Ved bruk av en pc med Intels beste wlan-kort med to antenner falt ytelsen til under 100 Mbps – dette er svakere enn hva vi normalt har sett med samme pc mot flere andre wlan-rutere.

Ytelsestallene oppgitt til nå var på trafikk fra ruteren til pc-ene. Vi ble imidlertid skuffet på ytelsen fra pc-ene til ruteren. Her så vi dårligere tall enn vi har sett på nesten alle de mer avanserte ruterne vi har testet i senere tid – og selv noen enklere rimeligere rutere. For at vi skulle få de tallene vi fikk måtte vi også benytte oss av manuelt kanalvalg i ruterinnstillingene.

Ei heller ved bruk av 5 GHz-båndet leverer DIR-857 for oss spesielt imponerende ytelse - også her ligger den et godt stykke bak Asus RT-N66U. Men vi så ikke de samme svigningene i ytelse som vi så på en del av våre andre tester.


Henter prisinfo...

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

TEST: Ekstra bred og ganske dyr

De siste årene har det dukket opp stadig bredere skjermen. Holder Asus 21:9-skjerm mål?

Les mer om dette Les mer

Surface 3 (snart) tilgjengelig i Norge

Neste uke slippes Microsofts nye Surface-hybrid her til lands. Vi har tatt en titt allerede i dag.

Les mer om dette Les mer

Snart blir Skype mindre masete

Bruker du Skype på flere enheter, hører du pling om nye meldinger på alle bauger og kanter.

Les mer om dette Les mer

Slik blir nye Microsoft etter Ballmer

Ny teknologi viktigere enn salg og markedsføring.

Les mer om dette Les mer

TEST: Kamerakompromisset

Galaxy K Zoom er Samsungs tredje forsøk på å feste real zoom-optikk på en habil telefon.

Les mer om dette Les mer

TEST: La roboten klippe plenen

Er du mer glad i sløving enn plenklipp kan en robot være løsningen.

Les mer om dette Les mer

Enda bedre Windows på Mac

Oppdatering klar for virtualiserings-favoritten Parallels Desktop for Mac.

Les mer om dette Les mer hos Macworld

Nå kan du få 80 megabit på banen

Det er bedre mobildekning på T-banen i Oslo enn i de fleste bygninger. Det har kostet 90 millioner kroner.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

TEST: Microsoft Surface Pro 3

På tredje forsøk har Microsoft lykkes med å gjøre Surface til en fullverdig pc.

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Slik får du sikrere hjemmenettverk

Bedre sikkerhet hvis du endrer konfigurasjonen for ruteren. Her er oppskriften.

Les mer Les mer

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

160 kroner for 802.11ac-kort til gammel bærbar.

Les mer Les mer

Slik finner du Android-enheten

ADM lokaliserer og gir mulighet for fjernsletting.

Les mer Les mer

TEKNISK INFORMASJON

D-Link DIR-857 HD Media Router
Pris: Ca. kr 1 600 inkl. mva.
Internett: www.dlink.no

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Kameraer i kø på CES

CES-messen har alltid vært en populær arena for kameraprodusentenes lanseringer. 2014 er ikke noe unntak.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer