Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

TEST: D-Link DIR-857: Er virkelig dette D-Links beste?

Clas Mehus
23.05.2012 kl 10:31
A A A

Toppmodellen DIR-855 har vært fire år på markedet – nå skal nye DIR-857 overta.

TEST: D-Link DIR-857: Er virkelig dette D-Links beste?

D-Link har på DIR-857 fjernet displayet man hadde på forgjengeren DIR-855.

terningkast 3
pluss God wlan-ytelse i noen tilfeller.
minus Høy pris. Varierende ytelse. Noe svak rekkevidde.

Sammenlignet med konkurrentene har D-Link de siste årene på langt nær kommet med like mange nyheter når det gjelder wlan-rutere. Ruteren som den nye DIR-857 skal erstatte, kom på markedet tidlig i 2008. At et produkt i denne klassen er på markedet så lenge, er svært uvanlig.

DIR-855 var riktignok god – og for PC World testlab-nettverk har vi benyttet denne siden ikke så lenge etter den kom på markedet. Kompatibiliteten har det ikke vært noe å utsette på, og selv i dag må ytelsen og rekkevidden kunne omtales som relativt god. De siste par årene har imidlertid ikke DIR-855 vært helt konkurransedyktig prismessig.

LES OGSÅ: Slik får du bedre trådløsnett

450 Mbps

De største synlige forskjellene opp i mot forgjengeren er at nye DIR-857 har fått interne antenner, og displayet på DIR-855 som kunne vise blant annet nettverkskonfigurasjon og trafikkinformasjon, er blitt fjernet. Dette tror vi hadde liten praktisk verdi for mange og var nok heller noe som bare økte prisen.

Den maksimale teoretiske wlan-hastigheten er blitt økt fra 300 til 450 Mbps. Dette i samsvar med de mer avanserte modellene vi har sett fra andre aktører det siste året. I likhet med forgjengeren støttes både bruk av 2,4- og 5 GHz-båndet.

Bruk av to frekvensbånd gir flere muligheter for bedre ytelse. I områder med svært mange trådløse nettverk er det gjerne ikke så mye forstyrrelser på 5 GHz-båndet – dette på grunn av at såpass få bruker dem og at rekkevidden for 5 GHz gjerne er kortere. Videre har man muligheten til å plassere noen av enhetene på 2,4 GHz og noen på 5 GHz – når man da har samtidig trafikk vil ikke ytelsen i samme grad påvirkes.

For optimal ytelse mot de beste wlan-ruterne trenger den bærbre et wlan-kort med tre antenner - og helst også støtte for 450 Mbps. Bildet viser Intels Wi-Fi Link 6300-kort, som er en av de beste wlan-kortene på markedet. 

Fokuset på 5 GHz ligger ofte i at produsentene anbefaler at man velger dette for streaming av video. For eksempel hvis man har en mediespiller i tv-benken som skal spille av video som ligger lagret på en annen pc i nettverket eller en NAS. Dette forutsetter imidlertid at man har støtte for 5 GHz. Mange pc-er støtter dette, men ikke alle – samme gjelder for telefoner og nettbrett. Man ser gjerne 5 GHz-støtte på noe mer påkostede modeller. Når det gjelder konsumentelektronikk som spillkonsoller og mediespillere er totalinntrykket at det meste kun har 2,4 GHz-støtte.

LES OGSÅ: Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Ytelsen

Å benytte interne antenner gjør nok ruteren «penere», men spørsmålet er jo hvordan det kan påvirke ytelsen og rekkevidden. Her kan man kanskje si at D-Link har gått mot en trend. Man har sett mange rutere med interne antenner de siste årene, samtidig som man i senere tid også har sett at flere har kommet med større eksterne antenner. Det blir gjerne et kompromiss – i hvilken grad godtar man at ruteren er mer «synlig» hvis det samtidig fører til at dekningen rundt i huset blir bedre?

For å få maksimal ytelse trenger man klienter som har støtte for 450 Mbps. Pc-er levert med Intels Wi-Fi Link 6300-kort har dette. Forskjellen mellom kort/adaptere som støtter 300 og 450 Mbps trenger ikke være stor – i hvert fall ikke hvis det er snakk om løsninger med tre antenner (3x3 MIMO). I mange pc-er det kun to antenner som benyttes. I noen tilfeller også bare én antenne, men da er den maksimale teoretiske hastigheten 150 Mbps for 802.11n.

Ytelsen var god mot våre pc-er med Intel 6300-kort, men på andre pc-er med enklere kort eller via usb-adaptere var ytelsen en del under det vi har erfart med en del av de konkurrerende ruterne. 

Ytelsen og rekkevidden for DIR-857 forundret oss noe. Undertegnede testet ruteren hjemme i sitt bolighus, hvor vi ellers har testet de fleste andre ruterne vi har testet de siste årene. På flere testpunkter kunne DIR-857 vise den beste ytelsen vi til nå har sett – for eksempel med avstand på 12-13 meter og gjennom to vegger så vi ytelse opp mot 200 Mbps via 2,4 GHz-båndet. Dette er et meget bra resultat. Samtidig så vi at dekningen i andre deler av huset var dårligere enn for rutere vi har testet som har levert lavere signalstyrke i andre deler av huset.

Det er mange faktorer som kan påvirke, men vår favorittruter ellers for tiden, Asus RT-N66U, leverte bedre dekning selv om ytelsen på kortere avstand ikke var like god.

LES OGSÅ: TEST: Asus RT-N66U Dark Knight - Asus' trådløse ridder

Dekning vil for mange være viktigere enn ytelsen. For mange trenger ikke ytelsen på trådløsnettet være høyere enn hastigheten på bredbåndslinjen – men man ønsker at pc-ene, mobiltelefonene og nettbrettene skal ha dekning overalt innendørs – og gjerne også på utsiden av huset. I en del hus blir dette vanskelig uansett hvilken ruter man har, og løsninger med rekkeviddeforlengere blir uansett nødvendig. For huset vi testet i er det ikke mange nabonettverk med spesielt sterkt resultat. Vi har også testet på forskjellige tider av døgnet, der det normalt sett fra andre nettverk skulle være lite/ingen trafikk.

Ytelsen vi så på opptil 200 Mbps var på trafikk fra ruteren til pc. For å få såpass høy hastighet måtte vi også bruke en pc som hadde et wlan-kort som støttet 450 Mbps og hadde tre antenner. Det vanligste i bærbare pc-er er kort som støtter opptil 300 Mbps og har to antenner. Ved bruk av en pc med Intels beste wlan-kort med to antenner falt ytelsen til under 100 Mbps – dette er svakere enn hva vi normalt har sett med samme pc mot flere andre wlan-rutere.

Ytelsestallene oppgitt til nå var på trafikk fra ruteren til pc-ene. Vi ble imidlertid skuffet på ytelsen fra pc-ene til ruteren. Her så vi dårligere tall enn vi har sett på nesten alle de mer avanserte ruterne vi har testet i senere tid – og selv noen enklere rimeligere rutere. For at vi skulle få de tallene vi fikk måtte vi også benytte oss av manuelt kanalvalg i ruterinnstillingene.

Ei heller ved bruk av 5 GHz-båndet leverer DIR-857 for oss spesielt imponerende ytelse - også her ligger den et godt stykke bak Asus RT-N66U. Men vi så ikke de samme svigningene i ytelse som vi så på en del av våre andre tester.


Henter prisinfo...

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Microsoft med smartur

Om ryktene stemmer er Microsoft bare uker unna en smarturlansering.

Les mer om dette Les mer

Tynnere iPad-er, iMac med 5k-skjerm

OS-oppdateringene gir enda mer integrert Apple-verden

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Steam serverer gratis spill

Glem alle andre planer, i helga skal det spilles.

Les mer om dette Les mer

Ny Nexus-mobil og nytt Nexus-brett

Men Google har ikke valgt LG som mobil-produsent denne gang. Hvem er valgt i stedet?

Les mer om dette Les mer

TEST: Krøkkete nykommer

En gjeng Nokia-avhoppere vil utfordre de store, men lykkes ikke helt.

Les mer om dette Les mer

Superbatterier er underveis

Lades opp kjapt, tåler 10.000 oppladinger og vil holde i 20 år. Elbilen kan lades på noen få minutter, og du kan utsette kjøpet av ny mobil.

Les mer om dette Les mer

TEST: Suveren støydemping

Bose har oppdatert pendlernes favortitthodetelefon. Trenger du oppgradere?

Les mer om dette Les mer

Pc-markedet er friskmeldt

Intel solgte mer enn 100 millioner mikroprosessorer i siste kvartal. Tallene viser stort vekst i pc-salget.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Facebook og Apple betaler for utsatt graviditet

Kontroversiell "sosial egglagring" på firmakonto.

Les mer om dette Les mer hos Macworld

TEST: Smart på armen?

Telefoner er ikke lenger like spennende, så nå er det smartur som gjelder.

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Derfor bør du ikke klikke på denne lenken

Utmeldingslenken i søplepost er fristende å bruke. Det kan være en dårlig ide.

Les mer Les mer

- Dropp vanskelige passord

Klarer ikke nettsidene å håndtere dataene trygt, spiller passordstyrken liten rolle, mener Microsoft.

Les mer Les mer

Slik installerer du flere spill samtidig

En fersk Steam-oppdatering lar deg spare tid på spillinstallasjonene dine.

Les mer Les mer

TEKNISK INFORMASJON

D-Link DIR-857 HD Media Router
Pris: Ca. kr 1 600 inkl. mva.
Internett: www.dlink.no

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Hva gjorde NRK på IFA 2014 Berlin?

Mye dreide seg om skjermer på årets store elektronikkmesse i Berlin. Men også om norsk tv.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer