Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

TEST: Asus Zenbook UX32VD: Når skjermen blir viktig

Clas Mehus
29.11.2012 kl 07:00
A A A

God ytelse og flott skjerm på ny ultrabærbar.

TEST: Asus Zenbook UX32VD: Når skjermen blir viktig

UX32VD er en lekker pc med en imponerende skjerm.

terningkast 5
pluss Svært god skjerm. God ytelse.
minus Ikke blant de aller beste batterimessig.

Zenbook Prime UX31A er en av våre favoritter blant de ultrabærbare på markedet som følger Intels Ultrabook-iniativ. Modellen UX32VD har mye til felles med UX31A. Dette er også en 13-tommer og designet er i stor grad likt – og man finner den svært gode IPS-baserte 13-tommers-skjermen med Full HD-oppløsning.

Sammenlignet med UX31A er imidlertid UX32VD litt tyngre – 1,48 kilo stoppet vår vekt på. Pc-en er noe tykkere, men gjennom et smart design virker den ikke spesielt tykk.

LES OGSÅ: TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm

Asus har også en relativt kompakt og lett strømforsyning – litt større enn på UX31A, men samtidig lettere enn hva de fleste andre pc-produsentene stiller med på pc-er i denne klassen. 230 gram er litt mindre å bære med seg enn over 400 gram. Strømforsyningen har kontakten integrert og kun en tynn ledning som går til pc-en – i stor grad kan den minne om strømforsyningene Apple har levert til sine Macbook-er.

Chassiset er i børstet aluminium og gir et eksklusivt preg over pc-en. På det jevne virker konstruksjonen god. Tastatur og styreflate er så vidt vi kan huske også den samme som på UX31A – hvilket for så vidt er en god ting. Etter hvert har det kommet mange bærbare i dette segmentet som ikke har spesielt godt tastatur. Asus sitt er ikke kjempebra, men helt ok etter vår mening. At det også er bakbelysning på tastaturet, trekker opp.

Utformingen av pc-en er «smart», og sett fra visse vikler ser pc-en tynnere ut enn den egentlig er. 

Settes pc-en under belastning, spesielt situasjoner med Nvidia-grafikkprosessoren aktivert, blir den litt varm – under vanlig bruk er det imidlertid ikke noe problem.

Av og til går viftene opp i relativt høy hastighet og skaper en del støy, men roer seg ned igjen relativt raskt.

Belysning i tastaturet er praktisk i mørke omgivelser. 

LES OGSÅ: TEST: Lenovo Ideapad U310: Langt fra en Thinkpad?

Full HD

For en god del brukere vil skjermen være det sterkeste elementet for å kjøpe denne pc-en. Som sagt innledningsvis benyttes her en 13-tommers skjerm basert på såkalt IPS-panel (In-Plane Switching), hvilket har fordelen av å kunne tilby relativt god fargegjengivelse og bedre innsynsvinkler enn de rimeligere skjermene som de fleste andre benytter, som er basert på såkalt TN-panel.

En ulempe med IPS kan være at skjermpanelet er litt tregere. Vi kan ikke se at dette skulle ha noen praktisk betydning overhode i denne sammenheng. Spill er nok ikke et spesielt aktuelt bruksområde for en pc i denne klassen, men selv om man skulle fyre opp et spill – noe pc-en for så vidt godt klarer – yter skjermen mer godt nok.

Mens de fleste ultrabærbare benytter grafikkprosessoren integrert i Intels prosessor, har Asus på UX32vd slengt inn en Nvidia Geforce GT 620M-grafikkprosessor. En spesielt rask løsninger er det ikke, men gir noe bedre 3D-ytelse og akselerasjon i programmer som støtter bruk av grafikkprosessoren. Det gir mulighet til å spille selv nyere spill bare grafikkinnstillingene i spillet holdes på et moderat nivå.

Full HD betyr at skjermen har oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Den vanlige oppløsningen for pc-er med 13 tommers skjerm er 1366 x 768. At punktene står såpass tett vil i en del sammenhenger også være med på å forbedre bildekvaliteten. I tillegg gir det i mange bruksscenarioer et større arbeidsområde som mange foretrekker. Skulle man synes at tekst og ikoner i noen sammenhenger blir for små, kan skaleringsfunksjonen i Windows være til god hjelp – for eksempel at denne stilles til 125 prosent – noe som forøvrig er standard-innstilling fra fabrikk for denne modellen.

Skjermen har ifølge våre målinger bedre fargekorrekthet enn de fleste andre på markedet i dette segmentet. Lysstyrken er også meget god – vårt skjermkalibreringsutstyr målte lysstyrken til rett over 400 cd/m2. Vanligvis regner vi 300 cd/m2 som meget bra, mens fra 200 til 250 som mer normalt. Skjermoverflaten er matt, og kombinert med høy lysstyrke er det lettere å bruke pc-en i miljøer der man får mye lys på skjermen som skaper refleksjoner.

UX32VD får et eksklusivt preg. Mønsteret i aluminiumen for skjermlokket får det hele også til å virke mer påkostet. 

LES OGSÅ: TEST: Samsung 900X3C: Rålekker 13-tommer

Harddisk og SSD

Mens UX31A leveres med SSD har UX32vd en kombinasjonsløsning. Vår testmodell hadde en vanlig 5 400 o/min-harddisk på 500 gigabyte. I tillegg har pc-en en SSD på 32 gigabyte der 26 gigabyte benyttes som hurtigbuffer for harddisken, og det resterende benyttes for at pc-en skal våkne raskere fra strømsparingsmodus.

En 32 gigabyte SSD er integrert på hovedkortet og fungerer som hurtigbuffer for harddisken. 

Det er en vanlig 2,5-tommers harddisk som benyttes, og vi vet en del har erstattet harddisken med en vanlig SSD. Det er da også en mulighet for å benytte hurtigbuffer-SSD-en for vanlig lagring. I teorien er det også mulig å installere Windows på SSD-en, men det kan være litt upraktisk med en såpass liten SSD for dette formålet. En del vil kanskje se på muligheten til å kjøre to forskjellige operativsystemer på hver sin SSD.

Hurtigbufferløsningen fungerer for så vidt greit. Det er en litt annen løsning som benyttes her enn på en del andre pc-er på markedet – i stedet for Intels Smart Response-teknologi benytter Asus seg av programvare fra Diskeeper. Etter hvert som pc-en har vært i bruk en stund vil de dataene man bruker oftest ligge på SSD-en.

LES OGSÅ: GUIDE: Gi pc-en mini-SSD

Vår testmodell hadde Core i7-3517U-prosessor på 1,9 GHz, men rimeligere versjoner av pc-en leveres med Core i5-3317U på 1,7 GHz, samt mindre hurtigbuffer i prosessoren og lavere TurboBoost-hastighet. Core i5-prosessoren vil nok dekke behovene for de fleste.

Standard minnemengde er 4 gigabyte. Her skiller UX32VD seg mye fra UX31A. Sistnevnte har 4 gigabyte minne loddet på hovedkortet og ingen muligheter for oppgradering – dette gjelder også en del av de andre ultrabærbare pc-ene på markedet. UX32VD har 2 gigabyte minne på hovedkortet og i tillegg en minnesokkel. Erstatter man minnebrikken der kan man utstyre pc-en med opptil 10 gigabyte minne. For dem med litt mer krevende bruksområder er det et sentralt element.

Ytelsen blir i praksis som forventet. SSD-bufferløsningen gjør for så vidt en kurrant jobb med å redusere ytelsesforskjellen mellom harddisk og SSD, men når det er oppgaver man ikke utfører ofte eller nye filer mer man forskjellen. Prosessormessig holder det også til de litt tyngre oppgavene - å jobbe med for eksempel bildebehandling av litt store bilder er i utgangspunktet ikke noe problem. Åpner man litt mye samtidig merker man imidlertid at det er kun 4 gigabyte minne i pc-en.

Les videre på neste side....

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Mekanisk bærbar

MSI skviser mekaniske taster inn i spillbærbar.

Les mer om dette Les mer

TEST: Liten og tøff kraftpakke

Asus vil gå Alienware i næringa med sin kompakte spill-pc.

Les mer om dette Les mer

Regnskap for deg som driver alene

STORTEST: Et enkeltpersonforetak er en del av privatøkonomien til eieren. Pass på så du ikke setter hus og hjem over styr.

Les mer om dette Les mer

Android-guru forlater Google

Andy Rubin, som utviklet Googles mobiloperativsystem Android OS forlater nå søkekjempen.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Skal lage smartmobiler

Pc-produsenten Lenovo har overtatt Motorola Mobility fra Google. Nå skal selskapet produsere smartmobiler.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Millioner infisert eller på avveie

Check Point Capsule skal gi global sikring av mobile enheter - og av dataene.

Les mer om dette Les mer

Surface-lignende tastatur til iPad

Logitech ser ut til å ha gløttet til Microsoft med sitt nye iPad-tastatur.

Les mer om dette Les mer

TEST: 24 timer med 360 graders lyd

Den nye bærbare høyttaleren fra Bang & Olufsen er imponerende kraftfull.

Les mer om dette Les mer

Microsoft dropper Windows 7

Dette året blir Halloween litt mer skremmende enn vanlig for dataentusiaster. Fredag 31. oktober er siste dag Microsoft selger Windows 7-lisenser til pc-produsenter.

Les mer om dette Les mer

Nytt Mac-os skaper trøbbel

Apples store operativsystem-oppgradering skaper vansker i trådløs-nett.

Les mer om dette Les mer hos Macworld

TEST: Vi tester AMD og Nvidia sine heftigste

Klarer AMD å hamle opp med Nvidias ferske toppkort?

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Fem filmtjenester du kanskje ikke visste eksisterte

GUIDE: Her får du tips til god og gratis underholdning.

Les mer Les mer

Derfor bør du ikke klikke på denne lenken

Utmeldingslenken i søplepost er fristende å bruke. Det kan være en dårlig ide.

Les mer Les mer

- Dropp vanskelige passord

Klarer ikke nettsidene å håndtere dataene trygt, spiller passordstyrken liten rolle, mener Microsoft.

Les mer Les mer

TEKNISK INFORMASJON

Asus Zenbook UX32VD
Pris: Fra ca. kr 7 500 inkl. mva.
Pris testet. Ca. kr. 8 800 inkl. mva.
Internett: www.asus.no

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Hva gjorde NRK på IFA 2014 Berlin?

Mye dreide seg om skjermer på årets store elektronikkmesse i Berlin. Men også om norsk tv.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer