PC World Norge
Dag-Rune Z. Vollen
05.01.2007 kl 08:57
Artikkelforfatter logo

TEST: Total pc-sikkerhet

Utskriftsvennlig side Tips en venn

De vil beskytte deg mot digital invasjon, men hvilke er best? Vi har testet 11 av de viktigste sikkerhetspakkene.

Det er en fantastisk verden som åpnes opp med Internett og pc. Imidlertid er ikke alle deltakerne i denne verdenen like snille, og vil gjerne ha tilgang til pc-en din eller dataene dine for å stjele ressurser – eller bare penger. Vi har testet pakkene som reduserer disse truslene til det håndterbare.

VIKTIG: Dette må du ha på plass.

I denne testen ser vi på elleve sikkerhetspakker, og variasjonen er stor, og endringer blant de beste er merkbar. Vi har lagt vekt på at det er norske distributører, fordi vi mener norsk brukerstøtte må være på plass. Vi vektlegger også samlete pakker, fordi vi antar at de fleste vil ha en enklest mulig sikring av sin pc og data. Vi legger ikke skjul på at det finnes gevinster med å lage sin egen pakke, men hvor stor den er om man regner med nedsiden også, er vi mer usikker på.

Et uttrykk som har dukket opp de siste årene er heuristisk skanning, gjerne pakket inn i teknofraser som TruPrevent eller Bloodhound. Dette er skanninger som innebærer at atferd til datavirus brukes for å sjekke atferden til alle typer filer og programmer i en pc. Dette innebærer gjerne en kjempetung utfordring i mange programmer, men det er helt nødvendige funksjoner – fordi dette er en av de sikreste måtene å takle trusler som ennå ikke har spesifikke virussignaturer, og reagere proaktivt.

Antispionprogrammer? Spar penger!

Spionprogramvare har rast inn som et viktig moment som grunnlagssikring. Grunnen er at det delvis er svært lumske trusler, den andre er at spionprogramvare er et ressurssluk som over tid er verre enn enkeltvise virusangrep.

Vi kaller det spionprogramvare, men leverandørene av motmiddel kaller dem mye forskjellig. Delvis av juridiske grunner, enkelte av de som kan bli klasset som spionprogramleverandører mener de driver helt legalt, og vil ikke assosieres med spionasje. Dels for å samle all truende programvare under én paraply, enkelte typer spionprogramvare er også typiske datavirus. Slik får vi malware, possible unwanted programs, o.l.

Oppsummeringen er at dette er programvare som tilsynelatende kommer inn på pc-en som nytteprogrammer – og man får det omtrent som man får søppelepost, man er uforsiktig på Internett. Slik programvare skjules i skript på nettsteder, i programvare som lastes ned for å prøves ut, gjennom direktemeldingssystemer, e-post, og forskjellige tilsynelatende uskyldige metoder. Imidlertid spionerer de på innhold, bruk, tastetrykk, de åpner for å bruke pc-en din til angrep på bred front – i det store og hele gir du fra deg kontrollen over dine data og ditt IT-system.

LES OGSÅ: Duell: To gratis antivirus

Dette gjør de ved å endre systeminnstillinger og oppsett for å tilpasse dem til sin bruk, som er å spionere på bruken av pc-en, evt. for senere å ta kontroll over den (da er det en trojaner som aktiveres, som er et klassisk datavirus).

Ressursmessig er de en belastning fordi de stjeler båndbredde og tid fra deg, og de gjør pc-er ustabile. Tall tyder på at en av tre pc-er har større eller mindre infeksjoner av spionprogramvare som fører til brukerstøttebehov. Og skylden kan enkelt legges på denne verdenen sin favorittprygelknabe Microsoft, selv om det er spionprogramvare. Eller man springer selv eller jager IT-avdelingen av gårde for å kjøpe ny eller oppgradert maskinvare når det egentlig er spionprogramvare som gjør pc-en tregere og tregere.

Spionprogramvare er derfor god butikk for brukere og leverandører, og alle leverandører i denne testen har antispionprogramvare som en del av pakken. Den opptrer både som selvstendig komponent, integrert i brannmur eller i antivirusprogramvare eller som tredjepartsprogramvare levert i denne pakken.

Belte og bukseseler?

En vanlig respons etter hvert som det er vanlig med å utvide sikkerheten med brannmur og spionpramvarevern i tillegg til antivirus er om det virkelig er nødvendig. Ja, det er det. Om man ønsker kontroll over egen pc så er det nødvendig. I tester vi har foretatt i PC World Norge sin testlab tar det mellom seks og sju minutter fra en usikret pc er satt på Internet til den er i gang med å undersøkes av uvedkommende.

Etter tretten minutter starter de første installasjonene av uønsket programvare, og vårt testnettverk er ikke engang i konstant bruk. De store Internettleverandørene sine nettverk er under konstant overvåking etter pc-brukere som tar sjansen. Men det er klart at det går an å vente til du har opplevd en fullskala angrep selv – å ta sjansen er ikke forbudt.

En annen kommentar er at det ikke hjelper med antivirus og brannmurer – du kan bli infisert uansett. Det er riktig, og i hvert fall hvis man ikke har oppdatert programvare. Med bilbelte og luftpute i bilen kan du ikke fjerne skade og død, men de reduserer risiko og omfang. En Internettsikkerhetspakke er for pc-en din hva bilbelte, luftpute og blokkeringsfrie bremser er for bilen.

LES OGSÅ: Slik har vi testet

Utskriftsvennlig side skriv ut artikkelen Tips en venn tips en venn

Les flere artikler med disse nøkkelordene: Programvare, Sikkerhet  [Se alle nøkkelordene]

Bli med på debatten ::

Skriv nytt innlegg (Forumet er moderert)

Kommentar

Tittel: TEST: Total pc-sikkerhet

RE:Total pc-sikkerhet
AVG er et gratisprogram uten norsk distributør, og er derfor utenfor området av denne testen. Men vi har kjørt en egen duell mellom AVG og Avast! som du kan finne her: http://www.idg.no/pcworld/article33515.ece
24.04.2007 kl 21:39 | Dag-Rune

RE:Total pc-sikkerhet
Hver gang jeg har hatt Norton på min PC har jeg hatt problemer med internett og med virus som blir oppdaget hver gang vi kjører Anti-Vir....(beste freeware)... dette syns jeg er ganske skummelt spesielt siden jeg fjernet Norton og etter det ikke har hatt et eneste Virus eller angrep... jeg fjernet Norton i dec og har ikke tatt noe hensyn under web browsing eller nedlasting...bare kjørt Anti-vir ca en gang i uken og oppdates annen hver dag.. Jeg jobber i et stort IT selskap (+++) vet hvem.....eier +ymante+.. og har fått beskjed av kolegaer (som er arkitekter) om IKKE å bruke Norton siden dette er et program laget for Komversielle årsaker... ja det fjerner og forebygger angrep men gjør også så angrepene blir fokusert på din maskin siden det er de som lager de samme spionprogrammene som de skal forebygge..... Min erfaring er Norton er ikke et program du burde en gang tenke på å vise data maskinen din engang den kommer til å bli syk....hehe dere som jobber med å teste dette er vel helt enig i dette her hvis du ser bort i fra at 90% av alle virusprogrammer er bygd på denne måten vennlig hilsen XXX
24.04.2007 kl 19:43 | Forbruker

RE:Total pc-sikkerhet
Hva med AVG??? Det er jo veldig bra
24.04.2007 kl 19:41 | H.A.K

RE:Total pc-sikkerhet
Så mye tull har jeg aldri lest. Det er evig nok med Esets NOD32 antivirus og den integrerte windows brannmuren. Det man må ha i tillegg er enkelt å greit NETTVETT!
12.01.2007 kl 21:51 | Anonym

RE:Total pc-sikkerhet
Q: ""Ressursmessig er de en belastning fordi de stjeler båndbredde og tid fra deg, og de gjør pc-er ustabile. !" Enkelte av oss mener at komplette sikkehetspakker har de samme egenskapene. " Det er derfor vi tester dem bl.a. for å se hvilken påvirkning de har på yteevnen til pc-en.
09.01.2007 kl 00:48 | Dag-Rune

RE:Total pc-sikkerhet
Hei! Bare for å klarifisere dette med oppdateringer. Det er riktig at bedriftsversjonen til F-Secure (som heter Anti-Virus Client Security) ikke automatisk vil laste ned og installere software oppdateringer för de er gjort tilgjengelige på bedriftens oppdateringsserver. Dette er for at administrator selv skal kunne velge hvilke versjoner som skal kjöres ut. Det er ofte mere hensiktsmessig i et bedriftsmiljö hvor man gjerne önsker å teste nye versjoner först for kompatibilitet med annen software, og man vil også gjerne kunne velge tiden på dögnet da installasjonen skal skje. I tillegg kan det väre aktuelt å endre på visse parametere ved installasjonspakken som f.eks. om og når klienten skal foreta en omstart etter installasjonen er ferdig. Det hele er ment å gi administrator större fleksibilitet og bedre kontroll med de oppdateringer som legges ut.
08.01.2007 kl 14:08 | Knut / F-Secure

RE:Total pc-sikkerhet
"Ressursmessig er de en belastning fordi de stjeler båndbredde og tid fra deg, og de gjør pc-er ustabile. !" Enkelte av oss mener at komplette sikkehetspakker har de samme egenskapene.
08.01.2007 kl 12:53 | programmerer

RE:Total pc-sikkerhet
Hei! Ad. brannmur: En brannmur kan være av forskjellig kvalitet. Derfor kan en svak brannmur gjøre en pc sårbar. Ad. Oppdatering: Dette gjelder både oppdatering av programvare og antivirus. Mulig at din versjon av bedriftsprogramvare fungerer på en annen måte, men vi har ikke testet bedriftsversjoner i denne testen.
08.01.2007 kl 09:54 | Dag-Rune

RE:Total pc-sikkerhet
Automatisk oppdateringer skjer på to nivåer. Nivå 1 er for virus definisjoner, nivå 2 er for oppdatering av selve antivirus SW. Min kommentar tidligere gjelder nivå 2. Dette for å klargjøre mitt innlegg. Vi må manuelt hente ny download av hele installpakken ved oppgradering av selv SW for F-sevcure, ikke spesiel elegant.
07.01.2007 kl 19:26 | EC

RE:Total pc-sikkerhet
Merkelig at en er sårbar selv om brannmuren er på plass. Hvordan kan dere forklare dette slik at vi forstår det bedre? Trodde brannmuren var det første trafikken må innom på vei til og i fra internett!!
07.01.2007 kl 16:42 | anonym

RE:Total pc-sikkerhet
Hei! Jeg kan berolige de som leser kommentarene om at F-Secure ikke oppdateres automatisk om at det gjør programmet på de pc-ene vi har testet programmet i. ***Alle sammen***. Og oppdateringen har fungert i alle versjonene av programmet vi har testet de siste årene. Så vi står fast og solid på å utmerke F-secure Internet Security 2007 som den beste sikkerhetspakken for vanlige hjemmebrukere i denne stortesten.
06.01.2007 kl 21:02 | Dag-Rune

RE:Total pc-sikkerhet
Hei! ZoneAlarm er ikke med fordi de ikke har en norsk distributør. Vi har imidlertid separattestet deres pakkeløsning i PC World Norge seinest for et år sida, du vil finne en omtale i magasinet. Nå bruker ZoneLabs forsåvidt CA sin antivirusløsning, så det er mulig å få et delinntrykk av hvordan de ville blitt rangert om du leser omtalen av dette produktet. Ad. testen i PC Magazine, så skyldes deres rangering at de har andre kriterier enn det vi har for hva som er en bra sikkerhetspakke. Bl.a. så vektlegger vi hvor rask skanning foregår, og hvilke virkning sikkerehtspakken har for hvordan pc-en fungerer. :-DR
06.01.2007 kl 20:56 | Dag-Rune

RE:Total pc-sikkerhet
KA har rett. Første steg i å gjøre windows sikrere er å ikke bruke administrator-rettigheter på din profil. Likevel handler sikkerhet på nettet mer om gode surfevaner enn om gode antivirusprogrammer. Vil man verne seg mot virus og spyware, installer linux.
06.01.2007 kl 03:37 | Debian

RE:Total pc-sikkerhet
Jeg lurer på hvorfor Zone Alarm ikke er med i testen. PC Magazine kom, for et par uker siden, med en test av sikkerhetspakker. Der var Zone Alarm og Norton Internet Security 2007 rangert på topp, og bedømt som likeverdige. Se: http://www.pcmag.com/products/0%2C%2Ctqs%3DFC6ADD553F95010BD86CBDA35997DF1B8C1369C3%2C00.asp?action=newsimplequery&cid=&sid=1562&gridtitle=Search+Results&googlequery=q%3dsecurity+suites%26start%3d10&stpdinglp=1
06.01.2007 kl 00:28 | Steinar Sandvik

RE:Total pc-sikkerhet
det ER delvis MS sin feil, for en winxp install gjør brukeren automatisk til administrator med full tilgang, ellers har jeg fortsatt til gode å få virus & trojaner etter mange års pc bruk, til tross for at jeg ikke har noen spesiell sikkerhetsprogramvare installert, kun brannmur i ruter
05.01.2007 kl 23:46 | KA

RE:Total pc-sikkerhet
Har brukt 2005, 2006 og nå 2007 og oppdatering har på disse versjonene vært i orden. Kan ikke se noen annen løsning enn at problemet ligger hos bruker. Mitt beste tips er at alle bruker et program man mestrer.
05.01.2007 kl 19:37 | TG

RE:Total pc-sikkerhet
Hei. Vi bruker nå F-secure der jeg jobber. Det er det eneste anti-virus SW som ikke oppdaterer selv SW automatisk. Alle andre jeg har prøvd inklusive gratis anti-virus SW gjør det. Dette alene bør alene diskvalifisere F-sercure fra top plassering.
05.01.2007 kl 19:30 | EC

RE:Total pc-sikkerhet
Hei! Vanskelig å si hva det kan skyldes hos deg, men både 2006 og 2007-versjonen er testet på flere maskiner enn standardmaskinene vi tester alle på. Dette er for å se om vi finner svakheter som et standardoppsett ikke fanger opp. Vi har ikke funnet noen slik feilsituasjon som du opplever, dessverre.
05.01.2007 kl 14:46 | Dag-Rune

RE:Total pc-sikkerhet
Er overrasket over konklusjonen. Brukte F-Secure hele 2006 og var SVÆRT misfornøyd. Automatisk oppdatering virket ikke og support fant ikke ut hvorfor. Den avbrøt spill stadig vekk - selv når jeg deaktiverte scanning fra menyen i F-Secure. Det var flere ting også, men det ser ut til at de enten har skjerpet seg eller kanskje testen er for dårlig?
05.01.2007 kl 13:05 | Kjell Tjensvoll

 

På forsiden av IDG.no akkurat nå ::

I salg akkurat nå ::

Siste fra PC World Norge ::

Siste fra IDG ::


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer