Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

Ta kontroll over innboksen

Morten Gulden
22.04.2005 kl 04:16

Nye e-post løsninger på Web og lokalt gjør det lettere enn noen gang å unngå spam. Vi viser deg hvordan.

Web-mail har blitt voksen. Det pleide å være en primitiv måte å hente ned post på: Lagringskapasiteten var lav og støttetjenestene få. Ikke nå lengre. Web-mailen tilbyr stavekontroll, tilgang til POP3-kontoer, virusskanner og ikke minst masser av lagringsplass.

Klientapplikasjoner er vanligvis lettere å tilpasse enn en Web-tjeneste, og inneholder ofte gruppevarefunksjonalitet. Men hvis du ikke trenger sånt, kommer du langt med en Web-tjeneste.

Vi har tatt en titt på fire Web-tjenester og fire klientapplikasjoner for å finne ut hvilken som tilbyr den beste funksjonaliteten, og hvem som er best på å holde spam'en unna. I tillegg har vi sett på en Web-tjeneste som filtrerer vekk spam på flere e-post kontoer.

Du har valget mellom flere gratistjenester, eller bruke et par hundrelapper i året for en tjeneste med utvidet funksjonalitet og mengder av lagringsplass. Gmail fikk nylig «Best Buy»-stempelet av vårt amerikanske søstertidsskrift PC World, fordi tjenesten er gratis og gir deg 1GB lagringsplass. FastMails betalingstjeneste fikk også gode skussmål, på grunn av funksjonaliteten.

På klientsiden kom Mozilla Thunderbird best utav det, fordi den er gratis og har en mengde verktøy. Kontorarbeidere vil allikevel foretrekke Outlook 2003 på grunn av dens meget gode gruppevarefunksjonalitet.

FastMail

Hvis du tar e-posten din alvorlig, er FastMail tjenesten for deg. Den lar deg velge mellom et dusin forskjellige domener for adressen din, sette opp aliaser slik at du kan beskytte hovedadressen din fra spammerne og mer. Fastmail er rask og smart – i alt fra søk i gamle e-poster til adresseboktilgang.

Du kan komponere e-post som ren tekst eller bruke den meget hendige WYSIWYG HTML-editoren – dette er den eneste Web-tjenesten vi testet som hadde slike redigeringsmuligheter. FastMail er også den eneste Web-tjenesten vi testet som støtter IMAP-protokollen slik at du kan få tilgang til posten fra en vanlig e-postklient (det koster deg 20 – 40 dollar å få tilgang til POP3). Du kan også laste ned post fra andre kontoer til din WebMail-konto og sette den opp til å gjøre det jevnlig.

I sin grunnkonfigurasjon var spam-filteret det minst effektive av Web-tjenestene i denne testen. 36 spam-mail havnet i søppelfolderen, men 21 andre dukket opp i innboksen. FastMails betalingsløsning tilbyr flere muligheter, blant annet en filtreringsmodus som benytter SpamAssassin sin motor for å evaluere hver melding opp mot en Spam-skala. Du kan be systemet utføre en av tre handlinger basert på hvor høyt spam'en rangeres, slette dem, flytte dem til en egen mappe eller forandre tittelen til noe annet («Jeg elsker SPAM»). FastMail er den ene av to Web-tjenester som skanner etter virus – Yahoo Mail er den andre.

Vi setter pris på at FastMail er opptatt av sikkerhet. Da vi valgte et for enkelt passord, anbefalte tjenesten at vi tenkte oss om en gang til. FastMail tilbyr fire typer kontoer: Gratis gjestekonto med 10MB lagringsplass og en begrensning på 40 MB post og vedlegg i måneden (FastMail er den eneste tjenesten vi testet som hadde en båndbreddebegrensning). Gratiskontoer slettes etter bare 45 dager uten aktivitet. En engangsavgift på 15 dollar gir deg en konto med 16 MB lagring, dobbelt så mye båndbredde i måneden, virusskanner, SMTP-server for sending av e-post rett fra desktop'en, og andre tjenester. Full konto og utvidet konto koster henholdsvis 20 og 40 dollar i året, gir deg opptil 2GB lagring, IMAP og POP3-tilgang, og justerbart spam-filter.

Fakta:

FastMail
Karakter: 4.5
Web: www.fastmail.fm

 

Google Gmail

Gmail er en vinner. Tjenesten tilbyr gratisfunksjonalitet som de fleste andre Web-baserte tjenestene tar penger for, eller ikke tilbyr i det hele tatt. Med sine 1BG lagringsplass har den den største innboksen av gratistjenestene vi testet.

Gmail er rask, faktisk så rask at den mer oppfører seg som et lokalt installert program enn en Web-side. Begynner du å skrive inn en adresse, for eksempel, får du raskt opp en liste over tidligere brukte adresser som passer. En rask søkefunksjon lar deg enkelt finne igjen gammel e-post. Spam-filteret er ikke konfigurerbart, men fungerer godt. I vår testperiode landet ni søppelposter i innboksen, og en legitim e-post ble feilparkert i søppelen. Meldinger i spam-mappen blir automatisk slettet etter 30 dager.

Gmails regelbaserte filtre er bedre enn det Hotmail og Yahoo Mail kan skilte med. Systemet lar deg automatisk markere, videresende, arkivere eller slette meldinger basert på avsender, tema eller ord i selve meldingen.

Grensesnittet er rent, og annonsene et friskt pust sammenlignet med konkurrentene. Tekstannonsene dukker opp til høyre for noen meldinger, og det er alt: Ingen grafikkannonser overhode. I motsetning til gratisversjonene av Hotmail og Yahoo Mail legger ikke Google ved annonser i utgående e-post. Gmail skanner innkommende meldinger for å tilpasse annonsevisningene til hver melding, noe som bekymrer dem som er opptatt av privatlivets fred.

Du kan laste ned e-post til din lokale klient med POP3, men ikke IMAP. Du kan også automatisk videresende post til en annen adresse, nyttige funksjoner som mangler hos de andre gratistjenestene. Gmail Notifier er en liten applikasjon som gir deg beskjed om nyankommet post, selv om du ikke er logget på Gmail. Gmail mangler kalender og oppgaveliste: det er en ren e-post tjeneste.

For å skaffe deg en Gmail-konto trenger du å bli invitert av en som allerede har en... eller du kan benytte tjenesten Gmail Invite Spooler ( isnoop.net/gmail).

Fakta:

Google Gmail
Karakter: 4.5
Web: gmail.google.com

MSN Hotmail

Øynene svir etter å ha brukt Hotmail, vi så nok annonser på denne tjenesten til å vare livet ut. De fleste gratistjenester har annonser, men Hotmail går veldig langt med bannere, skyskrapere, spesialtilbud og småknapper over alt. Det er vanskelig å bry seg om kvaliteten på selve tjenesten etter å ha vært gjennom alt det.

Hotmail gir deg 250MB lagringsplass gratis, som Yahoo Mail gjør. Det er langt mindre enn Googles 1GB.

Hotmail sletter meldinger i spam-mappen hver 5 dag, noe som gir deg liten tid til å gå gjennom for å fange opp feil. I tillegg blir Hotmail-kontoer som ikke har blitt brukt på 30 dager slettet. En oppgradering til Hotmail Plus koster 20 dollar i året og gir deg 2 GB lagring, vedlegg på opp til 20 MB og fjerner heldig vis mesteparten av de grafiske annonsene. En pluss-konto går ikke ut på dato bare fordi du ikke bruker den på en stund.

Spam-filteret er tilgjengelig i tre nivåer, lav, utvidet og eksklusiv, som bare leverer e-post som har avsender oppført i din egen adressebok. Utvidet modus gjorde en ok jobb, den slapp bare gjennom 9 spam-meldinger til innboksen vår. Den tok hardt i og klassifiserte vanlig e-post som vi la inn «suspekte» ord i som spam. Til sammenligning filtrerte Gmail bare en av meldingene feil, og både FastMail og Yahoo Mail gjorde jobben riktig. Hotmail har støtte for svartelisting (og hvitlisting). Hotmail-grensesnittet er litt klønete: Det krever for eksempel flere skritt for å legge til en person i kontaktlisten. Tjenesten tilbyr allikevel noe gruppevarefunksjonalitet. Kalenderen har en oppgaveliste, og den kan sende e-post til Hotmail- og MSN-adresser. Du kan også legge ut kalenderen din på nettet, tilgjengelig for alle. Hotmail tilbyr et greit knippe tjenester, hvis du klarer å lide deg gjennom alle annonsene.

Fakta:

MSN Hotmail
Karakter: 3
Web: www.hotmail.com

Yahoo Mail

Yahoo gir deg 250MB lagringsplass og et intuitivt brukergrensesnitt. Som hos Hotmail har gratisutgaven mye annonser, men det ser ut til å være færre av dem. Yahoo Mail sin funksjonalitet, som virusskanning og tilgang på ekstern e-post, gjør dem lettere å leve med. I gratisversjonen vil utgående e-post bli virusskannet, en viktig funksjon som vi savner hos konkurrentene.

Auto-fullfør fyller automatisk ut adresser når du begynner å skrive dem, som hos Gmail. Men Yahoos filtrering er enklere enn hos Google og Hotmail, den tillater bare automatisk flytting av meldinger til spesifiserte mapper.

Yahoo gjorde en dårligere jobb med å filtrere spam enn konkurrentene. Den lot 25 meldinger slippe gjennom til innboksen, selv om den flagget 67 andre som søppel. I motsetning til Hotmail bommet den ikke, og identifiserte våre «suspekte» meldinger som legitime. Yahoo lagrer spam i spam-mappen i en måned før den slettes.

Yahoo Mail kan hente meldinger fra din POP3-konto, en funksjon Gmail og Hotmail mangler. Den fargekoder meldinger fra andre kontoer slik at det er lett å finne dem igjen i innboksen.

Du kan dele din Yahoo-kalender med venner eller publisere den på Web. En unik synkroniseringsfunksjon lar deg flytte kontakter, kalender og notater mellom tjenesten og en håndholdt PC.

Kontoer deaktiveres etter fire måneders inaktivitet, som er betydelig lengre enn Hotmail.

Ved å oppgradere til Yahoo Mail plus, for 20 dollar i året, får du opp til 2 GB lagringsplass, med 20 MB begrensning på vedleggsstørrelse. Betalingstjenesten gir deg også muligheten til å opprette nye e-postkontoer som kan forkastes når de blir utsatt for mye spam. Du kan hente inn mail fra en POP3-konto (men ikke IMAP) og lære opp spam-filteret. Du får også antivirus, og annonsene forsvinner.

Fakta

Yahoo Mail
Karakter: 4
Web: mail.yahoo.com

Microsoft Outlook

Navnet Outlook 2003 får kanskje dette programmet til å høres utdatert ut. Faktum er at denne e-post klienten er et godt alternativ for bedrifter, men gruppevarefunksjonaliteten gjør den litt for overlesset for privat bruk.

Outlook kan kjøpes alene for 109 dollar, eller som en del av Microsoft Office.

Outlooks regelveiviser for oppsett av filtre gjør oppgaven enklere for nybegynnere. Outlook har også mulighet for å sende krypterte dokumenter og e-post med digital signatur. Når mottakeren bruker kompatible løsninger, kan du begrense deres mulighet til å videresende meldinger, og du kan få mottatte meldinger til å slettes etter egendefinert tidsrom. Dette er en funksjon vi ikke har funnet hos konkurrentene.

Integrert tilgang til ordbok, oversetter og oppslagsverk sørger for at du har hjelp til å komponere meldingene. Outlook 2003 fungerer med vanlig POP3-kontoer og IMAP, kan hente post fra Microsoft Exchange Server (nyttig funksjon i mange bedrifter), og kan laste ned meldinger fra Hotmail Plus-kontoer. I motsetning til hos PocoMail og Thunderbird har ikke Outlook noen klient for å lese nyhetsgrupper.

Selv uten opplæring identifiserte Outlook mer søppelpost enn noen av de andre vi har testet. Den fanget opp 19 av de første 25 spam meldingene, og etter opplæring fanget den opp 94 prosent av all søppelposten vi sendte den.

Kalenderen, oppgavelisten og kontaktboken er godt integrert. I tillegg kan du starte opp øyeblikksmeldinger rett fra Outlook.

Fakta:

Microsoft Outlook
Karakter: 4
Web: office.microsoft.com

Mozilla Thunderbird

For hjemmebrukere og små bedrifter som vil ha god funksjonalitet, men ikke ønsker å betale for det, er Thunderbird førstevalget. Menyvalg er lette å finne, og søkefunksjonen er rask. Skriv inn de første par bokstavene av navnet eller meldingen du leter etter, og en overfylt innboks blir redusert til en treffliste. I tillegg kan du opprette egne versjoner av innboksen av typen «Uleste» eller «Siste 5 dager».

Programmet kan kryptere meldinger, og legge på digitale signaturer. Thunderbirds filtre flytter og fargekoder meldinger automatisk, men mangler Eudoras mønstergjenkjenning og auto-videresending. Det vi klager mest på, er at stavekontrollen bare slår inn etter at du har skrevet ferdig meldingen, den korrigerer deg ikke fortløpende.

Uten opplæring klarte Thunderbird bare å identifisere 18 av de første 25 spammeldingene, hakket færre enn Outlook. Etter at våre testere gav den opplæring, økte treffsikkerheten til 95 prosent.

Nedlastbare utvidelsesmoduler lar deg legge til programmets funksjonalitet. Blant de mange tilleggene som finnes på Mozillas nettsted, er søkefunksjon til oppslagsverk, og støtte for musebevegelser (Mouse Gestures). I tillegg til å støtte POP3 og IMAP kan klienten lese Usenet nyhetsgrupper og RSS (Really Simple Syndication). RSS-leseren er god, og Thunderbird er den eneste klienten vi har testet som har en. Gitt populariteten blogger har begynt å få, er det et bra tillegg.

Fakta:

Mozilla Thunderbird
Karakter: 4.5
Web: www.mozilla.org/products/thunderbird

PocoMail 3.2

PocoMail 3.2 er en grei klient med alle de grunnleggende funksjonene man trenger, uten at du blir overlesset av avansert funksjonalitet. Den har ingen RSS-leser, eller gruppevarefunksjonalitet, bare POP3 og IMAP e-post.

Med sin funksjonalitet for skripting og sine mange konfigureringsmuligheter er den egnet for kontrollfriker, men det er vanskelig å finne gode grunner til å bruke 40 dollar på programmet når det finnes gratis e-post klienter som fungerer like bra.

PocoMails brukergrensesnitt kan være litt uoversiktlig, men faneskillene lar deg enkelt bytte mellom mapper. Programmet har stavekontroll mens du skriver. Annen funksjonalitet inkluderer trådbasert visning av e-post, autofullføring av ofte brukte fraser og et pop-up-vindu som lar deg lese nye meldinger mens du bruker andre programmer. Merkelig nok er spam-filteret avskrudd når du kjører på standardinnstillingene. PocoMail har et filter basert på Bayesiske algoritmer, som til slutt lærte seg å filtrere bort 90 prosent av søppelposten.

Programmets innebygde skriptspråk lar deg automatisere posthåndteringsoppgaver, som for eksempel å finne alle e-poster du ikke har besvart ennå. I tillegg har PocoMail en brukbar RSS-leser.

Fakta:

PocoMail 3.2
Karakter: 3.5
Web: www.pocomail.com

Qualcomm Eudora 6.2

Hadde Eudora vært en person, hadde det vært en middelaldrende mann med midtlivskrise: Smart og dyktig, men ikke lenger ung og hipp. Programmets brukergrensesnitt er rotete, og det minner oss om Windows 3.11 – med utallige kryptiske ikoner over alt.

Interessant funksjonalitet for nybegynnere er MoodWatch som advarer brukere når de er i ferd med å sende illsinte meldinger, og advarsler når innkomne meldinger kan være «phishing»-forsøk.

Eudora har SSl-kryptering, grafer over e-post statistikk, og kraftige filterfunksjoner. Den kan for eksempel automatisk videresende meldinger med et bestemt antall tegn i tittelen.

Tilleggsmoduler kan justere tekst ved å brekke den om, sortere, og fikse Store Bokstaver der det skal være. Søkefunksjonen er allikevel sirup i forhold til hva vi finner hos Thunderbird.

Etter å ha blitt trent opp av våre testere, klarte Eudoras spam-filter å fange opp 98 prosent av søppelposten vi sendte den. Uten trening klarte den bare 12 av de første 25 meldingene.

Fakta:

Qualcomm Eudora 6.2
Karakter: 3
Web: www.eudora.com

 

OnlyMyEmail – samler opp søppelet

Har du flere e-post kontoer som trenger et bedre spamfilter, kan OnlyMyEmail være løsningen. Selv om tjenesten også tilbyr e-post kontoer og Web-basert e-post, er hovedoppgaven å fjerne søppelpost fra eksisterende kontoer. Systemet kan sjekke opp til tre POP3 eller IMAP e-postkontoer og aggregere dem til en konto, og du slipper å gå fra den klienten du allerede bruker.

Tjenesten koster 3 dollar i måneden, etter en gratis prøveperiode på ti dager.

Vi lenket OnlyMyEmail til en testkonto med over 3 000 meldinger, de fleste av dem spam. Resultatet var meget positivt; bare 11 spam'er kom frem til vår innboks, tjenesten hadde fjernet de andre. Bare en legitim e-post, en verifisering av e-post adressen for bruk mot et nyhetsbrevabonnement, ble feilklassifisert.

Vi liker måten OnlyMyEmail håndterer søppel. I stedet for å legge meldingene i en mappe som trenger gjennomsyn til tider, sender tjenesten deg en daglig e-post som summerer opp hva slags spam, virus og annen styggedom du har mottatt. Du kan gå gjennom listen og flytte eventuelle legitime meldinger tilbake til innboksen. Du kan også fortelle systemet nøyaktig hva du anser for å være spam, inkludert virusinfiserte meldinger, meldinger fra avsendere med ukjente domener, nyhetsbrev og direkte markedsføring.

Hvis du ikke trenger å konsolidere flere e-post kontoer eller ikke vil bruke en webleser til å administrere spam'en din, kan et filter som fungerer med e-post klienten din være å foretrekke. Men, brukt fra en vanlig e-post klient er OnlyMyEmail neste usynlig, den gjør jobben uten mer bråk. Dette er en trygg måte å slå sammen flere kontoer på, samtidig som du får ryddet opp i spam.

På jakt etter ny jobb?

På tide med et kurs?

blog comments powered by Disqus

Her er nyhetene i Windows 10-betaen

Microsoft har nå sendt ut en teknisk forhåndsvisning av Windows 10, eller mer korrekt «Windows 10 Technical Preview Build 9860».

Les mer om dette Les mer

TEST: Trådløs lykke

Lekre, smarte og trådløse hodeklokker med aktiv støydemping og 24-timers batteritid.

Les mer om dette Les mer

Lenovo fornyer bedrifts-pc-ene sine

Lenovo er på banen med ny slank alt-i-ett-pc, ny mikro-pc og ny tårnmodell for bedriftsmarkedet.

Les mer om dette Les mer

Nettsvindlere utnytter Ebola-skrekk

Oppstyret rundt den siste tidens Ebola-epidemi gir nye nettangrep.

Les mer om dette Les mer

Nå kan du koble nye Kinect til pc

Den nye Kinect-sensoren kan gi enda flere muligheter på pc.

Les mer om dette Les mer

Her kommer smarturene for kvinner

Bedriften Omate tenker at dagens smartur er mest tiltalende for menn, og slipper derfor ur designet for kvinner.

Les mer om dette Les mer

Slutt for Nokia-navnet

Så er det altså avgjort, Nokia er dødt.

Les mer om dette Les mer

Komplett truer med å flagge ut

Vurdere å flytte deler av driften til Sverige om den nye momsgrensen vedtas

Les mer om dette Les mer

Første Windows 10-oppdatering

Lover enda raskere og hyppigere oppdateringer i fremtiden.

Les mer om dette Les mer

Fem filmtjenester du kanskje ikke visste eksisterte

GUIDE: Her får du tips til god og gratis underholdning.

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Fem filmtjenester du kanskje ikke visste eksisterte

GUIDE: Her får du tips til god og gratis underholdning.

Les mer Les mer

Derfor bør du ikke klikke på denne lenken

Utmeldingslenken i søplepost er fristende å bruke. Det kan være en dårlig ide.

Les mer Les mer

- Dropp vanskelige passord

Klarer ikke nettsidene å håndtere dataene trygt, spiller passordstyrken liten rolle, mener Microsoft.

Les mer Les mer

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Hva gjorde NRK på IFA 2014 Berlin?

Mye dreide seg om skjermer på årets store elektronikkmesse i Berlin. Men også om norsk tv.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer