Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG
ARKIV
Du er her: PC World Norge > Tester > Foto og video > Kamera >
 

TEST: Canon S95 mot Panasonic LX5 - Proffenes lommekameraer

Toralv Østvang
24.11.2010 kl 09:19
A A A

God bildekvalitet

TEST: Canon S95 mot Panasonic LX5 - Proffenes lommekameraer

Canon PowerShot S95 (t.h.) er en del slankere enn Panasonic Lumix DMC-LX5, først og fremst fordi objektivet ikke stikker så langt ut når kameraet er slått av.

terningkast 5
pluss Panasonic LX5: Høy bildekvalitet; god ergonomi
minus Panasonic LX5: Mye støy på høy ISO; objektivet stikker litt for mye ut når kameraet er avslått.

Vi vurderer bildekvaliteten til de to kameraene til å være god – bedre enn de fleste kompaktkameraer. Prisen du må betale for det, er altså litt større optikk enn på kompaktkameraer flest.

Begge kameraene gjengir hudtoner godt, og særlig Canon gjengir svært gode hudtoner også med blits.

LES OGSÅ: Panasonic med 3D-videokamera

Kameraene dekker over det samme ISO-omfanget, fra ISO 80 til ISO 3200. Canon tilbyr innstilling med flere trinn mellom de vanlige. Mellom ISO-verdiene 200 og 400 finner man for eksempel ISO 250 og 320. På Panasonic-kameraet kan man selv velge om det skal være intervaller i få eller mange trinn.

Både Canon og Panasonic har «Hi»-innstilling som gir både ISO 6400 og ISO 12800. Når disse innstillingene brukes, tas bildestørrelsen automatisk ned fra 10 til vel fire megapiksler hos Panasonic og 2,5 megapiksler hos Canon.

De høye ISO-verdiene høres imponerende ut, men de er bare en markedsførings-jippo, for i kombinasjon med kompaktkameraenes små ccd-brikker gir de elendige bilder. Jeg har opplevd å få imponerende bilder med så høy ISO-verdi med enkelte speilreflekskameraer med stor bildebrikke, men på kameraer med bildebrikke på størrelse med en lillefinger-negl blir resultatet bare sorgen.

LES OGSÅ: Canon slår tilbake med PowerShot G12

I det hele tatt gir begge kameraene ganske mye bildestøy med både korn og fargeforvrengninger under høye ISO-verdier. På ISO 800 ligger Canon hårfint foran Panasonic, men begge gir fortsatt fullt ut akseptable bilder. På ISO 1600 nærmer kvaliteten seg det uakseptable på begge kameraene, og på ISO 3200 faller Canon av lasset. Panasonic-bildene kan kanskje brukes til utskrift i lite format. Og når Panasonic går til enda høyere ISO-verdi, blir resultatet altså ubrukelig.

Panasonic Lumix DMC-LX5 har et ganske oversiktlig menysystem, men dessverre ikke på norsk. 

På Panasonic-kameraet kan man selv justere nivået av bildestøydemping. Setter man denne på fullt og bruker høy ISO, forsvinner mange detaljer i bildene.

Under ISO-verdier som kompaktkameraene normalt håndterer bra, altså opp til ISO 400, har imidlertid begge kameraene imponerende bildekvalitet, selv om det kan oppstå merkbar uskarphet ute i hjørnene i vidvinkelmodus med stor blenderåpning.

Canon har en «blinkregistrering» som detekterer og varsler deg om noen av personene du nettopp tok bilde av, blunket med øynene idet bildet ble tatt. En ny følgefokus fungerer også effektivt på Canon-kameraet, og ansiktsgjenkjenningen kan følge et registrert ansikt rundt i skjermbildet.

God på video

De to kameraene i testen er begge habile videokameraer. Canon byr på 1280 x 720 punkter med 24 bilder i sekundet med stereolyd pluss 640 x 480 punkter og 320 x 240 punkter i frekvens på 30 bilder i skundet. Blant filmegenskapene er imponerende intervallopptak som gjør at du kan se bevegelse i ekstrem slow motion.

Panasonic-kameraet har litt flere betjeningsknapper og -hjul enn vanlige kompaktkameraer. Også rundt objektivet finner man flere innstillingsknapper. 

Panasonic opererer med AVCHD Lite-formatet, der du kan velge mellom 17, 13 og 9 megabit per sekund, eller 1280 x 720 punkter, 848 x 480 punkter, 640 x 480 punkter eller 320 x 240 punkter, alt i Motion JPEG-format på 30 bilder per sekund – og med mono lyd.

På begge kameraene er den optiske zoomen fullt tilgjengelig også under videoopptak.

Det samme gjelder flere funksjoner fra stillbilde-fotografering: hos Panasonic for eksempel Intelligent Auto (iA), optisk bildestabilisering, ansiktsgjenkjenning og såkalt intelligent klipp-velger – sistnevnte velger automatisk mellom normal-, portrett-, makro-, landskap- og dårlig lys-oppsett.

LES OGSÅ: Canon: - HD er gammeldags

Canon-kameraet har god nytte av selskapets Hybrid IS-system, et avansert system for å dempe kamerarystelser og -bevegelser i flere retninger. I tillegg er det tilgang til mange effekter som kan legges på videoopptakene. Canon har også en HDR-funksjon for å gjøre om bildene til ekstreme høykontrast-bilder.

Både video- og fotokomposisjon fungerer stort sett bra under de fleste forhold takket være en tre-tommers lcd-skjerm med ganske bra oppløsning på rundt 460 000 punkter. Panasonic tilbyr elektronisk søker som tilbehør til å sette i blitsskoen. Vi har ikke prøvd denne. En slik løsning er ikke mulig på Canon-kameraet.

Konklusjon

Det er ikke lett å kåre noen vinner i duellen mellom disse to kameraene. De har hvert sitt sett av styrker og svakheter, og da må valget baseres på dine ønsker og behov.

Canon-kameraets fordeler er at det er minst og lettest av de to, og at det får plass i litt trangere jakkelommer enn Panasonic-kameraet.

LES OGSÅ: Panasonic med touch-skjerm og AVCHD Lite

Panasonic Lumix LX5 er derimot litt kjappere å betjene, takket være blant annet kommandohjulet på baksiden. Og det er litt mer ergonomisk, med håndgrep. I tillegg har det blitssko for ekstern blits, og det har litt kraftigere vidvinkel enn Canon-kameraet, noe mange etter hvert har lært er viktigere enn god tele-effekt.

Det faktum at begge tilbyr svært høy lysømfintlighet, velger vi å se bort fra. Selv om det er morsomt å fotografere diskret i dårlig lys uten blits takket være høye ISO-verdier, blir bildene så dårlige at vi helst vil slippe å se dem.

Panasonic-kameraet koster en tusenlapp mer enn Canon-kameraet, så når egenskapene ellers ikke er så veldig forskjellige, får du nok mest for pengene ved å velge Canon. På den andre siden har Panasonic-kameraet litt større bildesensor.

Det de to kameraene har til felles, er optikk med høy lysstyrke til kompaktkamera å være. De har like stort brennviddeomfang, 3,8x zoom, selv om start- og stopp-punktene er litt forskjellige – Panasonic kan skilte med litt «bredere» vidvinkel, Canon med litt «kraftigere» tele.

Bildekvaliteten er imponerende bra med begge kameraer under ordinære ISO-verdier.

Neste

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

TEKNISK INFORMASJON

Panasonic Lumix DMC-LX5
Pris: Ca. kr 4500 inkl. mva.
Internett: www.panasonic.no

Tekniske data: Ccd m/10,1 megapiksler netto. Sensor på 1/1,63 tomme. Zoomomfang tilsvarende 24-90 mm, lysstyrke f/2,0-f/3,3, lukkertidsomfang 60 s.-1/4000 s. Serieopptak 2,5 bps i serier på maks 5 bilder. RAW- og JPEG-format. 40 MB internminne, ellers lagring p åcd/cdhc/cdxc-kort. Batterilader og oppladbart Lithium-ion-batteri medfølger. Video på 1280 x 720 i AVCHD Lite-format pluss flere enklere og mindre formater. Nettovekt 231 gram; vekt med skulderrem, batteri og minnekort: 285 gram. Størrelse 110 x 65 x 25 mm + utstikkende objektiv.

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer