Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG
ARKIV
Du er her: PC World Norge > Tester > Lagring > Interne harddisker >
 

TEST: 10 SSD-er: Hvilken SSD skal du velge?

Clas Mehus
24.11.2009 kl 00:26

Intel

Intel X25-M G2

Pris: 80 GB: Ca. kr 1 800 / 160 GB: Ca. kr 3 600
Pluss: Ok ytelse.
Minus: Ikke trim-støtte.

Forskjellen, forenklet sett, mellom X25-M og X25-M G2 er en overgang fra 50 til 34 nm produksjonsteknologi for minnet. I utgangspunktet var det ikke de store praktiske ytelsesforskjellene mellom G1 og G2, men det har kommet en firmwareoppdatering i høst som har gitt høyere skriveytelse og tøtte for trimming. G2 kan sammenlignet med G1 også tilby noe kortere forsinkelser for lese- og skriveoperasjoner, samt mer enn en dobling for operasjoner som kan utføres per sekund. når det gjelder ytelsen kan man merke seg at 160 gigabyte-modellen, som vi har testet, er spesielt sert med 100 megabyte i sekundet skrivehastighet, mens det for 80 gigabyte-modellen er spesifisert til 70. Den storeforskjellen i ytelse ved praktisk bruk vil det som regel ikke være.

Intel X25-M G2 leverer meget god ytelse og vi vil tro problemene med firmware-oppdateringen løses. Problemet gjelder kun for oppgradering av firmware og ikke hvisman kjøper enheten ny med siste firmware-versjon. 

Tilbakemeldingene vi hadde sett ellers for X25-M G2 var at ytelsesreduksjonen etter at den hadde vært i bruk en stund var liten. Vi ble dermed noe overrasket når vi i våre tester opplevde ganske store reduksjoner. Problemet kan sies å være at vi for våre tester hadde en bruk/belastning som ikke er helt i samsvar med hvordan de aller fleste vil bruke sin SSD. Problemet ble løst da Intel kom med sin siste firmware-oppdatering, samt Toolbox-programmet som gir mulighet for å kjøre trim-operasjon (under Windows 7 automatisk), samt også kjøre diagnosetester for SSD-en.

Intels firmware-oppdatering har gikk enkelte brukere problemer. Etter at SSD-en har vært oppdatert og Windows startet opp første gang får man langre ikke tilgang til dataene på den. Ut i fra det vi har forstått gjelder denne problematikken kun ved oppdatering og ikke hvis man kjøper SSD-en med den siste firmware-versjonen. Intel har trukket tilbake firmware-oppdateringen foreløpig, men vi regner med at en løsning er på plass snart. Ut i fra det vi har forstått har problemet kun vært for de med 64-bit-versjonen av Windows 7.

Tabellen her vises noen av testene vi har kjørt med henholdsvis ny firmware og gammel firmware. Den nye firmware-en er ikke lengre tilgjengelig hos Intel etter at en del brukere har fått alvorlige problemer etter oppdateringen. Det er med andre ord ikke å regne som "trygt" å gjøre denne oppdateringen før Intel har fått rettet opp feilen. Intel forventer at ny firmware skal legges ut nå i slutten av november. Det man ellers ser fra disse tallene er at spesielt skriveytelsen reduseres betraktelig. I flere av testene ser vi ytelsesreduksjon på over 50 prosent, i noen tilfeller også betydelig mer. Dette er med bakgrunn i at den gamle firmware-versjonen ikke støtter trim. Når SSD-en med den gamle firmware-versjonen var ny, hadde den omtrent samme ytelsen som den med ny firmware. Det er altså etter en tids bruk av man vil se en ytelsesreduksjon med den gamle firmware-versjonen. 

Den maksimale skrivehastigheten er cirka 100 megabyte i sekundet. Dette blir noe lavere enn for de Indilinx-baserte SSD-ene vi har testet. Forskjellen blir imidlertid i hovedsak på større sekvensielle operasjoner, og i praksis kan skriveytelsen for Intel X25-M være raskere, noe vi ser ut ifra testene med AS SSD Benchmark og IO Meter.

X25-M G2 på 80 gigabyte har omtrent samme pris som en del andre SSD-er på 60/64 gigabyte. Ser man pris per gigabyte, kommer også 160 gigabyte-modellen godt ut.

Alt i alt er Intel X25-M G2 en SSD som leverer svært god ytelse i praksis. Selv uten trim-støtte vil ytelsen på det jevne være god, og en del av ytelsestapet kan se ut til å bli redusert hvis man fyller opp ledig plass med store filer. Likevel, vi tar det her som en forutsetning at Intel kommer med en firmware-oppdatering som fikser problemene man nå har sett. Slik vi har forstått det vil enheter som er levert med den nye firmware-versjonen originalt ikke ha problemet, men det kan være vanskelig å få vite fra en leverandør hvilken firmware-versjon det er på SSD-ene de har på lager. Med andre ord, vi gir Intel X25-M G2 karakter 5, under forutsetning at man har en versjon med ny firmware eller at Intel får på plass en firmware som ikke ødelegger SSD-en etter oppdatering på enkelte typer systemer.

På jakt etter ny jobb?

På tide med et kurs?

blog comments powered by Disqus

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer