Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

Gå for bedre sikkerhet med NAS

I den virtuelle verden lurer potensielle farer bak enhver URL. Og disse farene er ingen ting sammenlignet med farene som befinner seg i den virkelige verden. Men med det rette utstyret kan du beskytte deg mot alt.
 

Driv din lille bedrift eller hjemmekontor som et større selskap

Selv om du er liten betyr ikke det at du må oppføre deg som liten. Med noen små, smarte justeringer og et solid NAS-oppsett, kan din lille bedrift få de samme egenskapene som de store gutta ? og alt i en pakke som ikke sprenger budsjettet ditt.
 

Administrer media mer effektivt med NAS

Tenk fort: Hvor er den videoen du filmet på ferien i fjor sommer?
 
ARKIV
Du er her: PC World Norge > Tester > Lagring > Interne harddisker >
 

TEST: 10 SSD-er: Hvilken SSD skal du velge?

Clas Mehus
24.11.2009 kl 00:26

Intel

Intel X25-M G2

Pris: 80 GB: Ca. kr 1 800 / 160 GB: Ca. kr 3 600
Pluss: Ok ytelse.
Minus: Ikke trim-støtte.

Forskjellen, forenklet sett, mellom X25-M og X25-M G2 er en overgang fra 50 til 34 nm produksjonsteknologi for minnet. I utgangspunktet var det ikke de store praktiske ytelsesforskjellene mellom G1 og G2, men det har kommet en firmwareoppdatering i høst som har gitt høyere skriveytelse og tøtte for trimming. G2 kan sammenlignet med G1 også tilby noe kortere forsinkelser for lese- og skriveoperasjoner, samt mer enn en dobling for operasjoner som kan utføres per sekund. når det gjelder ytelsen kan man merke seg at 160 gigabyte-modellen, som vi har testet, er spesielt sert med 100 megabyte i sekundet skrivehastighet, mens det for 80 gigabyte-modellen er spesifisert til 70. Den storeforskjellen i ytelse ved praktisk bruk vil det som regel ikke være.

Intel X25-M G2 leverer meget god ytelse og vi vil tro problemene med firmware-oppdateringen løses. Problemet gjelder kun for oppgradering av firmware og ikke hvisman kjøper enheten ny med siste firmware-versjon. 

Tilbakemeldingene vi hadde sett ellers for X25-M G2 var at ytelsesreduksjonen etter at den hadde vært i bruk en stund var liten. Vi ble dermed noe overrasket når vi i våre tester opplevde ganske store reduksjoner. Problemet kan sies å være at vi for våre tester hadde en bruk/belastning som ikke er helt i samsvar med hvordan de aller fleste vil bruke sin SSD. Problemet ble løst da Intel kom med sin siste firmware-oppdatering, samt Toolbox-programmet som gir mulighet for å kjøre trim-operasjon (under Windows 7 automatisk), samt også kjøre diagnosetester for SSD-en.

Intels firmware-oppdatering har gikk enkelte brukere problemer. Etter at SSD-en har vært oppdatert og Windows startet opp første gang får man langre ikke tilgang til dataene på den. Ut i fra det vi har forstått gjelder denne problematikken kun ved oppdatering og ikke hvis man kjøper SSD-en med den siste firmware-versjonen. Intel har trukket tilbake firmware-oppdateringen foreløpig, men vi regner med at en løsning er på plass snart. Ut i fra det vi har forstått har problemet kun vært for de med 64-bit-versjonen av Windows 7.

Tabellen her vises noen av testene vi har kjørt med henholdsvis ny firmware og gammel firmware. Den nye firmware-en er ikke lengre tilgjengelig hos Intel etter at en del brukere har fått alvorlige problemer etter oppdateringen. Det er med andre ord ikke å regne som "trygt" å gjøre denne oppdateringen før Intel har fått rettet opp feilen. Intel forventer at ny firmware skal legges ut nå i slutten av november. Det man ellers ser fra disse tallene er at spesielt skriveytelsen reduseres betraktelig. I flere av testene ser vi ytelsesreduksjon på over 50 prosent, i noen tilfeller også betydelig mer. Dette er med bakgrunn i at den gamle firmware-versjonen ikke støtter trim. Når SSD-en med den gamle firmware-versjonen var ny, hadde den omtrent samme ytelsen som den med ny firmware. Det er altså etter en tids bruk av man vil se en ytelsesreduksjon med den gamle firmware-versjonen. 

Den maksimale skrivehastigheten er cirka 100 megabyte i sekundet. Dette blir noe lavere enn for de Indilinx-baserte SSD-ene vi har testet. Forskjellen blir imidlertid i hovedsak på større sekvensielle operasjoner, og i praksis kan skriveytelsen for Intel X25-M være raskere, noe vi ser ut ifra testene med AS SSD Benchmark og IO Meter.

X25-M G2 på 80 gigabyte har omtrent samme pris som en del andre SSD-er på 60/64 gigabyte. Ser man pris per gigabyte, kommer også 160 gigabyte-modellen godt ut.

Alt i alt er Intel X25-M G2 en SSD som leverer svært god ytelse i praksis. Selv uten trim-støtte vil ytelsen på det jevne være god, og en del av ytelsestapet kan se ut til å bli redusert hvis man fyller opp ledig plass med store filer. Likevel, vi tar det her som en forutsetning at Intel kommer med en firmware-oppdatering som fikser problemene man nå har sett. Slik vi har forstått det vil enheter som er levert med den nye firmware-versjonen originalt ikke ha problemet, men det kan være vanskelig å få vite fra en leverandør hvilken firmware-versjon det er på SSD-ene de har på lager. Med andre ord, vi gir Intel X25-M G2 karakter 5, under forutsetning at man har en versjon med ny firmware eller at Intel får på plass en firmware som ikke ødelegger SSD-en etter oppdatering på enkelte typer systemer.

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC


Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer