Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

Kjøpeguide for trådløst nettverk

Gilbert Cotton
25.09.2006 kl 14:13

Trådløst nettverksutstyr finnes i et utall variasjoner. Størst mulig fart er bra, men hvor fort er egentlig fort? Vi gir deg råd.

Det er ikke enkelt å finne fram i denne jungelen. Forkortelser, tall og begreper svirrer rundt når en snakker om nettverk. Denne bransjen er også kjent for å ha en mengde med standarder. Om du ikke er fornøyd med noen av de som finnes i dag, kan du være helt sikker på at du får noen nye til neste år.

Dette er nesten dårlig gjort mot den vanlige forbruker som slett ikke har interesse av å måtte kunne alt om nettverk.

Utstyret må snakke samme dialekt

Å kjøpe inn utstyr til et trådløst hjemmenettverk, er ikke som å kjøpe en vaskemaskin. Det er nesten påkrevd å forberede seg og ha gjort litt tankearbeid før en åpner lommeboka. Denne guiden er ment for å vise de viktigste tingene du må tenke på.

Det viktigste å forstå er at et trådløst nettverk velger minste felles standard når enheter kommer på lufta. Dette betyr at det ikke hjelper hvor fort basestasjonen er i stand til å sende, dersom du planlegger å bruke endeutstyr som ikke kan sende like fort. Du kommer ikke til å ha glede av utstyr som heter «Turbo», «G.Fast» eller «Super 108» dersom du skal bruke en skriver eller et annet produkt som ikke benytter denne standarden. Årets moteord i trådløsbransjen er «MIMO» som lover høyere ytelse enn noengang. Du kan ikke forvente at noen produkter som kaller seg dette, klarer å snakke sammen med tilsvarende merkete produkter fra andre fabrikanter. MIMO er ingen standard enda. Dette er også før vi blander inn trådløse kamera, PDAer, medielinker og andre produkter vi ønsker å kople inn i nettet. Da kan du være helt sikker på at utstyret ikke vil klare å snakke sammen på høyeste hastighet.

Dersom du kun skal ha PCer på lufta, er saken enklere. Da kjøper du basestasjon og nettverkskort som snakker samme standard. Kopler du ikke til annet utstyr til nettverket ditt, vil du klare å få full ytelse ut av nettet.

Speedometeret er i ustand

Fabrikantene av trådløse nettverk oppgir hastigheter som er helt borti veggene feil. Tallene du leser på esken har ingenting med virkeligheten å gjøre, dette er kun teoretiske tall. Nettoytelsen som du kan bruke til å overføre data, er i beste fall knapt halvparten av det som står på esken. Dette har flere uavhengige tester påvist.

Fabrikantene peker på hverandre, og sier at «alle andre gjør dette». Derfor oppgir alle fabrikantene feil ytelsestall. Den uerfarne kunden blir stående blendet tilbake, og tror han får noe langt bedre enn det han faktisk får.

I tillegg vil et trådløst nettverk slakke av på farten dersom det strever med å holde kontakten med noen av enhetene i nettverket. Tallet du leser på pakken er derfor det doble av maksimal ytelse du vil oppleve. Dersom du skal se på film eller snakke i (IP-)telefon over nettverket, er ytelsen kritisk for å få god kvalitet.

Vår anbefaling er derfor å holde seg til Wi-Fi G standarden. Dette vil sikre deg best mulig utgangspunkt for å få god nok kvalitet på dataoverføringen i nettet ditt.

Standarden som teller

Den viktigste standarden som et trådløst nettverk må følge, er Wi-Fi spesifikasjonen. Dette er egentlig to kompatible standarder for nettverk. Den tekniske betegnelsen på disse standardene er «IEEE 802.11B» og «IEEE 802.11G». Utstyr som støtter begge standardene er gjerne merket med «Wi-Fi B/G».

Disse standardene handler først og fremst om hastigheten til nettverket. 802.11B har en maksimal teoretisk hastighet på 11Mbps. 802.11G har en maksimal teoretisk hastighet på 54Mbps. B og G er kompatible, slik at G-utstyr vil bremse farten sin ned om de skal snakke sammen med B-utstyr. Les mer om hastighet i egen ramme.

Wi-Fi standardene er et bransjeiniativ som er ment å sikre at utstyr fra forskjellige fabrikanter skal kunne snakke sammen. Kjøper du utstyr med denne merkingen, er du sikret at du klarer å kople sammen enhetene i nettet ditt.

Sikkerhet

Sikkerhet i nettverket ditt er viktig, særlig om du planlegger å kople det til Internett. Vi anbefaler at du ser etter særlig to sikkerhetsfunksjoner i den nye basestasjonen din.

Alle basestasjoner kan en eller annen form for kryptering på den trådløse delen av nettet sitt. Tradisjonelt har dette vært besørget av metoden WEP, men den er nå knekket og utdatert. Krypteringen som din nye basestasjon må kunne i dag, heter WPA. Denne regnes som god nok, men vær klar over at dersom noen virkelig vil inn i nettet ditt, vil de kunne klare å forsere også denne krypteringen.

I tillegg er det nyttig at basestasjonen din har en innbygget brannvegg. Dette er en funksjon som filtrerer trafikk, slik at inntrengere ikke kommer seg inn på nettet ditt fra Internett. Selv om den trådløse basestasjonen din har en brannvegg, må du ikke skru av brannveggen i PCen din. Disse har forskjellige oppgaver, og begge må være i drift for at du skal ha tilfredsstillende sikkerhet i systemet ditt.

Andre ting vi vil ha

Velg en basestasjon med innebygget Ethernet-svitsj. Mange basestasjoner har 4 slike porter innebygd, og de er nyttige å ha. Det er ikke alltid trådløst er best, selv om du har en basestasjon på plass. Om du for eksempel skal kople til sentrale harddisker (NAS – Network Attached Storage), er kablet nettverk for denne å foretrekke. Du kan også gjemme den bort sammen med basestasjonen, fordi du ikke trenger enkel fysisk tilgang til NAS'en etter at den er installert.

Forsikre deg også om at basestasjonen du vurderer å kjøpe har alternative antenner tilgjengelig. Dersom du sliter med å få god nok dekning i det trådløse nettet ditt, kan en ny antenne gjøre susen. Alle basestasjoner leveres med rundtstrålende antenner. Dette betyr at den sender like kraftig i alle retninger. Om du bytter til en sektorantenne vil signalet bli kraftigere i sektoren som antennen dekker. Dersom du ønsker å plassere radiostasjonen i hjørnet av området som skal dekkes av nettet (huset ditt, for eksempel), kan en sektorantenne være mye bedre for deg. I tillegg til den forbedrete signalstyrken, vil du også få litt sikkerhet på kjøpet: I området som antennen ikke dekker utenfor huset ditt, vil ingen kunne lytte innpå. Da kan de heller ikke ta seg inn i nettverket ditt.

Noen av fabrikantene av trådløse nettverk reklamerer for tiden med «spill-nettverk». Dette er basestasjoner som kan prioritere og behandle datatrafikken, utover det å bare sende det videre. Dersom du planlegger å sende multimedia i nettet ditt, kan du ha glede av slike funksjoner. Om du for eksempel skal sende video fra NAS-en til medielinken i stua over det trådløse nettet ditt, kan prioritering av denne trafikken bidra til at filmen du ser på skjermen blir jevnere.

Huskeliste

Innebygd brannvegg

WPA kryptering

Wi-Fi B og G merket

Innebygd ethernetsvitsj

Alternative antenner

Innebygd trafikkprioritering

Valgets kval

Det er mye å velge mellom, og mange som ønsker å selge deg trådløse nettverk. Heldigvis koster ikke en bra basestasjon allverden. For tolv hundrelapper vil du få en basestasjon med «siste skrik» av teknologi inni seg. For mer tradisjonell teknikk – men likevel standardbasert - holder det med knapt halvparten av beløpet.

Vi tror derfor ikke at levetiden til en trådløs basestasjon i heimen vil være så lang. Du kan med god samvittighet bytte den ut etter et par år. Dette gjør at du kan kjøpe billig, og kaste det ut igjen når alt utstyret skal øke farten. Alternativt kan du alltid ligge foran og bruke siste teknikk, uten å gå konkurs.

På jakt etter ny jobb?

Last ned gratis whitepaper

blog comments powered by Disqus

Første Windows 10-oppdatering

Lover enda raskere og hyppigere oppdateringer i fremtiden.

Les mer om dette Les mer

Slutt for Nokia-navnet

Så er det altså avgjort, Nokia er dødt.

Les mer om dette Les mer

Komplett truer med å flagge ut

Vurdere å flytte deler av driften til Sverige om den nye momsgrensen vedtas

Les mer om dette Les mer

Snart klart for Office 16-beta

Office 16 er på vei, og denne gangen til enda flere.

Les mer om dette Les mer

TEST: Smart på armen?

Telefoner er ikke lenger like spennende, så nå er det smartur som gjelder.

Les mer om dette Les mer

Fitbit med smartur til trening

Nekter å gi seg, og tar opp kampen mot smarturene.

Les mer om dette Les mer

Microsoft med smartur

Om ryktene stemmer er Microsoft bare uker unna en smarturlansering.

Les mer om dette Les mer

Tynnere iPad-er, iMac med 5k-skjerm

OS-oppdateringene gir enda mer integrert Apple-verden

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

TEST: Krøkkete nykommer

En gjeng Nokia-avhoppere vil utfordre de store, men lykkes ikke helt.

Les mer om dette Les mer

Her er nyhetene i Windows 10-betaen

Microsoft har nå sendt ut en teknisk forhåndsvisning av Windows 10, eller mer korrekt «Windows 10 Technical Preview Build 9860».

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Derfor bør du ikke klikke på denne lenken

Utmeldingslenken i søplepost er fristende å bruke. Det kan være en dårlig ide.

Les mer Les mer

- Dropp vanskelige passord

Klarer ikke nettsidene å håndtere dataene trygt, spiller passordstyrken liten rolle, mener Microsoft.

Les mer Les mer

Slik installerer du flere spill samtidig

En fersk Steam-oppdatering lar deg spare tid på spillinstallasjonene dine.

Les mer Les mer

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Hva gjorde NRK på IFA 2014 Berlin?

Mye dreide seg om skjermer på årets store elektronikkmesse i Berlin. Men også om norsk tv.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer