Tips redaksjonen

Har du forslag til produkter, programmer eller tjenester som vi bør omtale?

Send en epost til: pcwred@pcworld.no

ANNONSEBILAG

Driv din lille bedrift eller hjemmekontor som et større selskap

Selv om du er liten betyr ikke det at du må oppføre deg som liten. Med noen små, smarte justeringer og et solid NAS-oppsett, kan din lille bedrift få de samme egenskapene som de store gutta ? og alt i en pakke som ikke sprenger budsjettet ditt.
 

Administrer media mer effektivt med NAS

Tenk fort: Hvor er den videoen du filmet på ferien i fjor sommer?
 

Gå for bedre sikkerhet med NAS

I den virtuelle verden lurer potensielle farer bak enhver URL. Og disse farene er ingen ting sammenlignet med farene som befinner seg i den virkelige verden. Men med det rette utstyret kan du beskytte deg mot alt.
 
ARKIV
Du er her: PC World Norge >
 

Gratis brannmur: ZoneAlarm vs. Sygate

Dag-Rune Z. Vollen
19.12.2003 kl 06:30

Vi testet i sommer kombinasjonsprodukter med antivirus og brannmur. Trenger du en enkel personlig brannmur finnes det flere muligheter – vi har sett på to av dem.

Vi har vurdert en gammel testvinner; Sygate Personal Firewall og en nettveteran; ZoneAlarm, som har slått an fordi den var den første som heftig annonserte den personlige brannmuren sine fortreffeligheter. Blant våre lesere er disse to også en god del brukt, etter tilbakemeldingene å dømme. Så vi lot begge gjennomgå en oppdatert testing. Det viktigste er tross alt at man installerer en personlig brannmur jo før jo heller på PCer som er direktekoplet til Internett – det er like viktig som antivirus.

Enkel, ikke simpel

Sygate Personal Firewall ser i utgangspunktet helt lik ut nå som for halvannet år siden. Imidlertid er det lagt inn en del muligheter under programvarepanseret som gir veldig gode muligheter for finjustering. Læringsdelen av brannmuren, hvor vi lærer den hva som skal gjøres når programmer og prosesser spør, er fortsatt blant de enkleste å venne seg til, og en komplett liste over alle aktivitetene og hvilke innstillinger som gjelder for den er enkelt tilgjengelig. Etter angrep er deres logg blant de mest informative, om enn ikke så spennende. En helt greit «traceroute» etterfulgt av en «Whois»-spørring gir basisinformasjon om hvem som har angrepet deg.

Sygate bryr seg ikke om noe indre og ytre nettverk, og behandler alt samband som nettverkstrafikk. Dette kan virke smått forvirrende, inntil man finner ut at det egentlig gjør det hele enklere. Imidlertid er finjusteringene satt til hver enkelt type samband; slik at du bestemmer om du vil tillate fildeling på jobben, men ikke over telefonsambandet hjemme. Under sikkerhetsskanningen er det ingenting å bemerke til Sygate. Vi finner ingen glipper.

Sygate har blant de minst sexy grensesnittene, men så er en brannmur sjelden noe å begjære – det er bare helt nødvendig. Allikevel har den funksjonaliteten på program og pressnivå, muligheten til å sette spesielle rettigheter etter IP-nummer, blokkering av nettverkstrafikk når skjermspareren er på og e-postvarsling av angrep.

Imidlertid er forskjellen mellom betalingsversjonene av brannmurene og disse gratisversjonene veldig klare etter å ha testet Sygate; den betalte versjonen gir ekstrainnstillinger for mange andre funksjoner; som pop-up, nestede skript og e-postkontroll. ZoneAlarm gir også et eget vern mot kjøring av fiendtlige VB-Script, men resten ligger i betalingsversjonen.

Grei og informativ

ZoneAlarm er et ryddig og greit program, og ser i første omgang kompleks og avansert ut med flere muligheter i oppstartsvinduet. Den er enkel i bruk, og spesielt introen til brannmurteknologi og sjargong er veldig bra. ZoneAlarm bruker to typer informasjon under kjøring; en grønn med varsler om at programmer og prosesser vil ha tilgang til nettet, og en rødoransje som varsler om ulike brannmurvarsler og inntrengingsdetekteringer. De grønne valgene gir mulighet for mer informasjon og å sette faste regler. ZoneAlarm operer med to nivåer; et internt, sikkert område, og Internett hvor alt i utgangspunktet er risikabelt. Skillet mellom disse sonene settes opp som en egen veiviser, og er nok enklere enn hvordan Sygate velger å gjøre det. Egne hurtigknapper kan utelukke all nettverkstrafikk eller bare Internett-trafikk i krisetilfeller.

Under sikkerhetsskanningen gjør ZoneAlarm stort sett det den skal, men under en av testene glipper den og kjører en Trojaner-port helt åpent; men den lukker den når vi kontrollskanner denne porten. Den stopper også reversert DNS, men den lar seg lure når vi etter en TCP-skanning kjører en Web-sesjon mot vår egen skannekilde. Etter dette viser den fram port 113, selv om den er lukket, heldigvis. Dette er ingen krise; men viser at denne brannmuren er bygd opp med respons på gjentatt skannetrafikk, og det er en akseptabel funksjon.

Vårt valg

Begge programmene kan lastes ned fra nettet. Det finnes også en betalingsversjon for begge. Computer Associates bruker mye av ZoneAlarm i sin hjemmeversjon av personlig brannmur, og er omtalt i PC World nummer 12-2003. Vi har testet dem sammen med antivirus fra Symantec, Trend Micro, Panda og CA uten at dette fører til noe problemer vi kunne merke.

Vi mener begge programmene vil egne seg for hjemmebrukere som allerede har et antivirusprogram, og som kun trenger ekstravernet som ligger i en grei og pålitelig brannmur. ZoneAlarm sin styrke er at den er klart mest informativ. Men fordi ZoneAlarm fusker litt i skannetesten, samt at Sygate har en norsk distributør og masse profft snacks under panseret, vil vi nok likevel framheve Sygate som et godt valg om man gjerne vil ha en norsk hjelperessurs i tilfelle noe skulle gå rojalt galt.

ZoneAlarm versjon 3.7.211
Leverandør: ZoneAlarm
Web: www.zonealarm.com

Sygate Personal Firewall 5.1.1615
Leverandør: Intranet AS
Telefon: 55 38 99 20
Web: www.sygate.no

På jakt etter ny jobb?

På tide med et kurs?

blog comments powered by Disqus

Corel fornyer sin Photoshop-utfordrer

PaintShop Pro X7 er navnet på den nyeste versjonen av Corels bildebehandlingsprogram.

Les mer om dette Les mer

TEST: Billig og behagelig

Med det nyeste spillhodesettet fra Asus er en del riktig, men ikke alt.

Les mer om dette Les mer

Samsung med smartere smartur

Lanserer buet smartur du kan ringe direkte med, og halskjede som tilbehør.

Les mer om dette Les mer

Er dette en video av Iphone 6?

Rykte: Utfallende glass rundt Apples nye mobil?

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Mer fiber, mindre DSL

Broadnet og datteren Homenet hadde betydelig tilbakegang på xDSL i 2013.

Les mer om dette Les mer hos Computerworld

Luften full av Google-droner

I to år har Google arbeidet i det stille med å utvikle droner som kan gi deg varer «på døra».

Les mer om dette Les mer

LG med stilig Android-ur

Overrasker med dataarmbåndsur som ser ut som – et armbåndsur.

Les mer om dette Les mer

En litt mer diskret Leica er lansert

Produktlanseringer fra Leica dreier seg ikke alltid om ny teknologi.

Les mer om dette Les mer

Microsoft rydder opp i butikken

Tar tak etter klager på mange jukseapper i Windows Store.

Les mer om dette Les mer

Samsung satser på Nokia-kart

Dropper Google Maps til fordel for Nokias Here-tjeneste.

Les mer om dette Les mer

Tips & guider

Slik får du sikrere hjemmenettverk

Bedre sikkerhet hvis du endrer konfigurasjonen for ruteren. Her er oppskriften.

Les mer Les mer

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

160 kroner for 802.11ac-kort til gammel bærbar.

Les mer Les mer

Slik finner du Android-enheten

ADM lokaliserer og gir mulighet for fjernsletting.

Les mer Les mer

i samarbeid med JOTTA
Sikker lagring av filene dine på nett Ubegrenset lagringsplass for PC og MAC

Siste bildeserie

Kameraer i kø på CES

CES-messen har alltid vært en populær arena for kameraprodusentenes lanseringer. 2014 er ikke noe unntak.

Les mer Les mer

Siste kjøpeguide

Gjør et kupp på Ebay

PC Worlds Ebay-guide: Spar tusenlapper på smarte kjøp. Og styr unna 200-kronersfellen.

Les mer Les mer

Ikke gå glipp av bladet
Harry-arkivet

Harry Hurt

Bla deg gjennom flere år med Harry-klassikere.

Les mer Les mer

Mest anbefalt

Copyright 2014 IDG Magazines Norge AS. All rights reserved

Postboks 9090 Grønland – 0133 OSLO / idg@kundetjeneste.no / Telefon 22053000

Ansvarlig redaktør Iver Gamme / Utviklingsansvarlig Ulf H. Helland / Salgsdirektør Jon Thore Thorstensen

Kommentarer